Fontos tudni: ezek a csendes szívroham jelei

2018. május 23. 11:45 - szerző: 168 Óra

A szívroham nem mindig jár olyan egyértelműen felismerhető tünetekkel, mint a mellkasi fájdalom, levegőhiány vagy az izzadás. Valójában anélkül is lefolyhat, hogy a beteg észlelné azt magán. Ezt hívják csendes szívrohamnak – írja a Go Red For Women.

– Ahogy a neve is sugallja, a csendes szívroham csendesen zajlik le, vagyis nincsenek tünetei, esetleg minimális, alig észrevehető tünetekkel jár. Mégis, ahogy minden infarktus, amikor a vér áramlását blokkolja valami a szívben, ez a típus is okozhat hegesedést és roncsolhatja a szívizomzatot – mondja Deborah Ekery kardiológus.

Ekery gyakran vizsgál olyan betegeket, akik fáradtságra és szívproblémákra panaszkodnak, de az MRI és EKG vizsgálatok után kiderül, hogy hetekkel, hónapokkal korábban szívrohamon estek át, amit nem is észleltek.

Fotó: Pixabay

A szakértő szerint a tünetek nagyon hasonlítanak az emésztési problémák, vagy az influenza tüneteire. Akár úgy is tűnhet, mintha a beteg mellkasában vagy hátában meghúzódott volna az izom. Néhányan elhúzódó és indokolatlan fáradtságra panaszkodnak. Ez csak néhány a szívroham azon tünetei közül, amiről a betegek vagy nem vesznek tudomást, vagy amit valami más betegségnek tulajdonítanak.

A szívroham akkor fordul elő, amikor a szívkoszorúér eltömődik, ezért a vér nem áramlik rendesen. Egyes tanulmányok szerint nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Sokan Ekery szerint hajlamosak a stresszre fogni a tüneteket. 

A rizikófaktorok az orvos szerint ugyanolyanok, mint a nem tünetmentes szívroham esetében, a betegség nagyobb eséllyel alakul ki magas vérnyomás, magas koleszterintszint, dohányzás, a családban már előfordult szívbetegség, elhízás esetén, de idősebb korban is nő a veszélye.

Ugyanolyan veszélyes lehet a csendes szívroham is Ekery szerint, mint a többi szívroham, mivel gyakran jár a szív hegesedésével és szívizomzat károsodásával, és nagyobb eséllyel alakulnak ki utána egyéb szívproblémák. Ráadásul ha a beteget nem kezelték emiatt, és a vér áramlása nem állt helyre teljesen, a betegség hatása még nagyobb lehet.

Maga a tünetmentesség csak bonyolítja a helyzetet, mivel a betegek nem észlelik a vészhelyzetet. Ha a beteg mégis észleli magán a csendes szívroham tüneteit, próbáljon nyugodt maradni és hívja a mentőket. A kórházban ossza meg az orvossal aggodalmát, hogy úgy érzi, csendes szívrohama van, nem pánikrohama.

Ekery betegeinek azt szokta javasolni, hogy derítsék fel, milyen rizikófaktorok vonatkoznak rájuk, minek vannak kitéve. Legyenek tisztában a vérnyomásuk és koleszterintszintjük értékeivel, sportoljanak rendszeresen, kerüljék a dohányzást, ezzel csökkenthetik a szívroham esélyét. Mindenekfelett pedig figyeljenek a testük jelzéseire, és ha nem érzik jól magukat, forduljanak az orvoshoz.