Vagy összefogunk, vagy elveszünk - figyelmeztet az ENSZ főtitkára

2020. szeptember 8. 18:00 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

A klímaváltozással szembeni közös fellépést sürgette az ENSZ-főtitkár. Miként António Guterres fogalmazott: az államoknak egyesíteniük kell erőiket a globális felmelegedéssel szembeni harcban, különben a világ "elveszett".

Guterres ennek szemléltetésére a globális koronavírus-járvánnyal szembeni nemzetközi fellépést hozta fel. "Úgy vélem, hogy a megfelelő nemzetközi koordináció hiánya miatt nem sikerült megakadályozni a vírus terjedését (...), aminek rá kell ébresztenie az országokat arra, hogy változtatniuk kell" - közölte az AFP francia hírügynökséggel kedden.

"(Az államoknak) közösen kell fellépniük a klímaváltozás fenyegetésével szemben, sokkal komolyabban, mint a járvánnyal szemben. Egzisztenciális fenyegetésről van szó a bolygóra és az életünkre nézve" - mondta a világszervezet főtitkára a Covering Climate Now nevű, az éghajlatváltozással kapcsolatos hírek fokozottabb nyomon követését kitűző globális újságírói kezdeményezés tagjainak adott interjúban.

"Vagy összefogunk, vagy elveszünk" - jelentette ki Guterres, aki valódi reformok elfogadására szólított fel az energetika, a közlekedés, a mezőgazdaság, az ipar területén, illetve az életmódban, ezek nélkül ugyanis - mint fogalmazott - "elveszünk".