Ezeket az alkalmazásokat törölje a telefonjáról, ha nem akarja, hogy pénzt lopjanak öntől!

2020. október 2. 08:08 - szerző: 168 Óra

Idén júliusban, előtte pedig tavaly szeptemberben is ki kellett söpörnie a Google-nak egy sor olyan alkalmazásokat a Play áruházból, melyekben a Joker nevű pénzlopó malware-t helyezték el internetes csalók. Ám a keresőcég megint talált néhány appot, melyeket ezzel kártékony kóddal szerelt fel készítője, számol be a hvg.hu

A szóban forgó 17 program:

 

All Good PDF Scanner

Mint Leaf Message-Your Private Message

Unique Keyboard – Fancy Fonts and Free Emoticons

Tangram App Lock

Direct Messenger

Private SMS

One Sentence Translator – Multifunctional Translator

Style Photo Collage

Meticulous Scanner

Desire Translate

Talent Photo Editor – Blur focus

Care Message

Part Message

Paper Doc Scanner

Blue Scanner

Hummingbird PDF Converter – Photo to PDF

All Good PDF Scanner

 

Bár a keresőcég már eltávolította a káros programokat a Play áruházból, sok telefonon vagy táblagépen még ott lehetnek. Jellemzően olyan appokról van szó, melyeket amúgy szívesen telepítenek a felhasználók: van köztük dokumentumszkennelő, üzenetküldő, kollázskészítő, illetve a gyári billentyűzetet megváltoztató is. 

A problémás appokra nem a Google, hanem a Zscaler ThreatLabZ nevű kiberbiztonsági cég bukkant rá. A szoftvereket a Latest Hacking News szerint összesen legalább 120 ezerszer töltötték le.

A Joker nevű kártevő igen trükkös vírus: nem a felhasználó bankkártya adatait igyekszik megszerezni, hanem fizetős szolgáltatásokra regisztrálja magát, e folyamat során pedig az sms-ben kapott igazoló kódot is maga viszi fel az oldalra. A kutatók korábban találtak olyan áldozatot is, akitől hetente lopta a pénzt, teszi hozzá a hvg.hu.