Európai nagydíjat nyert a magyar történész, a CEU professzora

2018. május 22. 17:59 - szerző: Barát József

Magyar kutató, Pető Andrea professzor nyerte el idén az Európai Tudományos Akadémiák Szövetségének Madame de Staël-díját, melyet 2014-óta évente adnak ki elismerve a kontinens szellemi, kulturális sokszínűségének gazdagításában elért kiemelkedő teljesítményeket.

 

Pető Andrea, a CEU professzora, az MTA doktora május 16-án az EU soros elnökségét adó ország fővárosában, Szófiában vette á a 20 000 eurós díjjal járó elismerést Mariya Gabrieltől, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős európai biztostól. A kulturális értékteremtésért adományozott díjat odaítélő zsűri Pető Andreának a társadalmi nemek és a kortárs európai történelem kutatásában végzett munkájának eredetiségét emelte ki, az Európa legellentmondásosabb korszakával kapcsolatos emlékezet részletes,a társadalmi nemek szempontjait követő feltárásában.

Pető professzor öt monográfia szerzője, 31 kötet és 261 tudományos cikk és fejezet szerkesztője, amelyek összesen 17 nyelven jelentek meg. Eddig megjelent munkái közül kiemelhető a Nőhistóriák. A politizáló magyar nők történetéből 1945-1951 (1998); Rajk Júlia (2001); Napasszonyok és Holdkisasszonyok. A mai magyar konzervatív női politizálás alaktana (2003); Women and Holocaust: New Perspectives and Challenges (2015), Louise Hecht és Karolina Krasuska társszerzőkkel; Gender and Far Right Politics in Europe (2016), és az Interdisciplinary Handbook Gender: War (2017).