Elmarad a globális felmelegedésre figyelmeztető hokimeccs az Északi-sarkvidéken

2019. február 18. 11:35 - szerző: MTI

Jövő áprilisra halasztják el a globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető, az ENSZ égisze alatt megrendezendő északi-sarkvidéki jégkorongmérkőzést az eredetileg tervezett idei időpontról – jelentette be Vjacseszlav Fetyiszov szovjet-orosz hokislegenda hétfőn Vlagyivosztokban.

Fetyiszov az ENSZ sarkvidékügyi jószolgálati nagyköveteként nyilatkozott, a halasztást a szervezésre kapott idő rövidségével magyarázta, azzal, hogy idén tavasszal nem tudott volna megjelenni elegendő világhírű játékos Az utolsó jégkorongmérkőzés az Északi-sarkon elnevezésű rendezvényen. Beszámolója szerint a szervezők elnyerték a világ tudományos közösségének támogatását és megszervezték az akció logisztikáját.

Az összecsapást az eredetileg tervezett helyszínen, vagyis az orosz Barneo-táborban fogják megtartani, egy sarkvidéki úszó jégtáblán.

Fetyiszov tavaly májusban jelentette be Moszkvában, hogy kanadai, amerikai, norvég, finn, dán és svéd sztárok jelezték részvételi szándékukat. Kifejezte reményét, hogy a mérkőzésen részt vesz majd Vlagyimir Putyin elnök is, aki az orosz amatőr jégkorongozók Éjjeli Kupájának kezdeményezője. 

Fetyiszov hétszeres világ-, kétszeres olimpiai bajnok és kétszeres Stanley Kupa-győztes védőjátékos, valamint egyúttal parlamenti képviselő és saját műsort vezető televíziós személyiség is Oroszországban.

A Barneo-tábort először 2002-ben hozták létre az Orosz Földrajzi Társaság támogatásával. A Spitzbergáktól két és fél órányi repülőútra található bázist a mostoha időjárási körülmények között minden évben újból meg kell építeni. A csak áprilisban működtetett tábort 2009 óta turisztikai célokra is hasznosítják.