Éles bevetésen az 5G, a hálózat képes lesz arra, hogy mentős és orvos egy időben jusson információhoz a beteg állapotáról

2018. július 17. 20:59 - szerző: Koi Tamás

A tavaly laboratóriumi körülmények között előállított, 22 Gbps sebességet elérő 5G kapcsolat után valós körülmények között mutatta be a Magyar Telekom, hogy mire lesz képes a jövőben az 5G hálózat. Arra például, hogy mentős és orvos egy időben jusson információhoz a beteg állapotáról, és közösen dönthessenek a kezelésről. És ez csak egy lehetőség a tengernyiből.

A merőben új hálózati koncepciót jelentő 5G a vezetékes és a mobil kommunikáció előnyeit egyesíti. Késleltetés nélküli, villámgyors és folyamatosan rendelkezésre álló kapcsolat, amely robotokat és gyártósorokat tud kiszolgálni, képes információval ellátni a földön, vízen és levegőben közlekedő járműveket, prediktíven felkészíteni magát egy-egy nagyobb terhelésre, vagy autonóm módon kijavítani a saját hibáit. Bár a jelenlegi hálózatoknál lényegesen gyorsabb is lesz majd, az 5G lehetőségei nemcsak a sebességben rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában és a más technológiákkal történő együttműködésre való képességben is.

A mostani bemutatóval a vállalat anyacégének, a Deutsche Telekomnak a nyomdokaiba lépett: utóbbi Európában elsőként hozott létre Berlinben 2017 októberében valós 5G-s kapcsolatot, amely a 3.7 GHz-es spektrumban akár 2 Gbps sebességgel és mindössze 3 ms késleltetéssel működött. Idén májusban pedig Európában az első 5G NR NSA-szabványnak megfelelő hálózati tesztet mutatta be a Deutsche Telekom kereskedelmi hálózaton. Íme, néhány lehetőség.

Valós idejű távdiagnózis. A traumás sérülések ellátásában kulcsszerepe van a korai állapotfelmérésnek. A Telekom szakemberei által bemutatott 5G-esettanulmányban a kórházi kezelőorvos már valós időben információkat kaphat a beteg sérüléseiről a mentőorvos közreműködésével, még az előtt, hogy a sérült a baleset helyszínéről a kórházba érkezne. Az elképzelés szerint a jövőben egy speciális orvosi szonda 5G hálózaton keresztül továbbítja a felvételeket a távoli 3D-holografikus képalkotáshoz, a kép közvetlenül az orvos, illetve a mentős betegellátó látóterébe érkezik. A szondából kinyert adatmennyiség a felhőbe érkezik, ott különböző alkalmazásspecifikus kiértékelés és képfeldolgozás révén a CT-nél vagy MRI-nél is részletesebb 3D-s holografikus kép készül belőle, amely aztán valós időben megérkezik a fogadó orvos tabletjére vagy speciális AR-szemüvegére. Az 5G nyújtotta nagy átviteli sebességnek, valamint a megbízható, alacsony késleltetésű kommunikációnak köszönhetően a mentőorvos és a kezelőorvos ugyanazt a szinkronizált képet látja egy időben.

Gaming. A második 5G-esettanulmányban a játékosok AR-szemüvegen keresztül követhetik a versenyautókat a játékpályán. A versenypályáról 5G-n keresztül érkezik a felhőbe a videoközvetítés, és a valós idejű tárgyfelismerés révén meghatározható a versenyautók pozíciója, majd a kiterjesztett valósággal bővített tartalom megjelenik a kivetítőn vagy a speciális AR-szemüvegen. Nagy átviteli sebesség és gyors válaszidő szükséges a felhőbe való feltöltéshez, a hatékony képalkotáshoz és az AR-eszközre való továbbításhoz valós időben.

Mentés drónnal. Manapság a drónok akár egy előre rögzített repülési útvonalon is képesek önállóan repülni, viszont a mobilhálózaton keresztül történő irányítást, illetve felvételtovábbítást a hagyományos mobilhálózati technológiák segítségével mindmáig nem sikerült hatékonyan megoldani. Azon esetekben, amikor a drón távirányítása szükséges, javarészt a wifijel valósítja meg a pilóta és az eszköz közti kapcsolatot, ennek a következménye viszont hatósugár-korlátozás. Az 5G technológia új dimenziót nyit a drónok innovatív felhasználására. Felderítési, kutatási feladatokban segíthet például az a drón, amely a rászerelt hőkamerával tudja a terepet átvizsgálni eltűntek, sebesültek vagy áldozatok után kutatva. Előnyt jelent a gyors bevethetősége: nehezen megközelíthető helyszín esetén jóval a fizikai mentőcsapatok megérkezése előtt elkezdhető a kutatás. A távolról irányítható drón nagy területet tud átkutatni, a kamerájából 5G hálózaton keresztül jut a kép a távoli felhasználóhoz.

A hatékony működéshez elengedhetetlen a megbízható átviteli kapcsolat, az alacsony késleltetés, a függőleges nyalábformálás, valamint nyalábirányítás technológiája (verticalbeamforming and steering), mindez az 5G mobiltechnológia része. Az 5G sebessége lehetővé teszi, hogy a drónt azon keresztül irányítsák, és emellett képeket vagy akár 360 fokos videókat is valós időben továbbítsanak a hálózaton. A képek pontos földrajzi helyzetmegjelöléssel érkeznek, így a mentőcsapat már a konkrét ponthoz tud sietni, ami gyorsítja a mentést.