Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Egyetlen elefántot sem sikerült lemészárolniuk orvvadászoknak az elmúlt egy év alatt Afrika egyik legnagyobb vadvédelmi rezervátumában

2019. június 16. 11:51 - szerző: MTI

Egyetlen elefántot sem öltek meg orvvadászok az elmúlt évben Afrika egyik legnagyobb vadvédelmi rezervátumában, ami szakemberek szerint rendkívüli fejlemény a Svájcnál nagyobb területű, több tíz ezer állatnak otthont adó térségben. A Mozambik északi részén elterülő Niassa rezervátumban az elmúlt években több ezer állat esett az orvvadászok áldozatául.

A New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society (WCS) szerint a kedvező fejlemény annak köszönhető, hogy a mozambiki kormány a térségbe gyorsreagálású rendőri erőket vezényelt, amelyek igen rámenősen járőröznek mind földön, mind a levegőben.

A térségben folyó légi és szárazföldi járőrözés, műholdas megfigyelés még nem teljes, és még évek kellenek ahhoz, hogy Niassa elefántpopulációja megerősödjön az orvvadászat visszaszorítása nyomán.


Fotó: AP/Denis Farrell

Az agresszív járőrözésnek köszönhetően a leölt elefántok száma az évi 12 ezer egyedről 2600-ra csökkent 2016-ra. A orvvadászat elleni fellépés 2015-17 között tovább csökkentette a megölt elefántok számát. Utoljára 2018. május 17-én találtak vadorzók által megölt elefánttetemet Niassában - közölte James Bampton, a WCS mozambiki igazgatója az AP amerikai hírügynökséggel. – Ez egy páratlan eredmény. A politikai akarat a siker fő oka – tette hozzá.

Felipe Nyusi mozambiki elnök személyesen hatalmazta fel a hatóságokat a gyorsbevetésű erő létrehozására. Az új intézkedések nyomán a mozambiki kormány partnerei azt remélik, hogy valódi esélyt kaptak az niassai elefántok arra, hogy populációjuk megerősödjön.

James Bampton elismerte ugyanakkor, hogy a megmaradt elefántok alacsony egyedszáma is hozzájárult ahhoz, hogy csökkent az orvvadászat. Egy éve még úgy becsülte, hogy kevesebb mint kétezer elefánt él Niassában, az októberben végzett elefántszámlálás adatai szerint mintegy négyezer lehet a rezervátumban.

Az új intézkedések alapján a gyorsbevetésű erők tagjai azonnal letartóztathatják a felételezett orvvadászokat, és 72 órán belül a helyi ügyész elé terjeszthetik ügyüket vádemelésre. Ha valakit csupán fegyverviselésen kapnak, az már egyenlő az illegális vadászat szándékával, ami 16 év börtönbüntetést vonhat maga után - magyarázta az illetékes.

A legutóbbi felmérések szerint az afrikai elefántpopuláció 415 ezerre csökkent a kontinensen az 1900-ban becsült több millióról.