Donald Trump elmondta, hogy rákot okoz a szélerőművek zaja, és közben berregő hangot adott ki

2019. április 4., 17:36

Szerző:

Az amerikai elnök egy republikánus rendezett adománygyűjtő vacsorán számolt be a szélerőművek okozta zaj és a rákos megbetegedések közti, szerinte létező párhuzamról –írja a Bloomberg beszámolója nyomán a hvg.hu. 

A lap szerint a kellemetlenséget növelte, hogy Donald Trump eközben

a kezével a turbinalapátok mozgását próbálta utánozni, és berregő hangot adott.

Fotó: MTI/EPApool/Jim Lo Scalzo

– Ha a házad közelében bárhol egy szélerőmű működik, akkor csak gratulálni tudok, a házad értéke máris 75 százalékkal csökkent. És azt is mondják, hogy a zaj rákot okoz – jelentette ki szó szerint Trump.

Az American Cancer Society ezután közleményben tudatta, hogy az elnök szavaival ellentétben nincs rá bizonyíték, hogy a turbinák zaja rákos megbetegedéshez vezetne.

A hasonlóan újszerű tudományos megközelítés Magyarországon sem ismeretlen. Egy másik ismert energetikai szakember, L. Simon László volt kulturális államtitkár a parlamentben néhány éve azt mondta, hogy idehaza azért nem lehet nap- és szélerőművekre alapozni, mert áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél.”

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Az életmód hajlamosít a rák kialakulására vagy a genetikai tényezők meghatározóbbak? Örökölhető-e a rákbetegség? A szakértők is nagyon körültekintően fogalmaznak a témában.