Nem fog üres kézzel visszatérni a Földre az üstökösről mintát vett űrszonda

Korábban attól lehetett tartani, az üstökösre leszálló űrszonda ajtaja nyitva maradt, és kipotyogott az összes mintája. 

2020. október 29., 21:42

Szerző:

Az Osiris-Rex űrszonda elraktározta a Bennu aszteroidáról október 20-án gyűjtött mintákat, amelyeket majd a Földre küld - közölte csütörtökön a NASA, írja az MTI. Az űrszondának kőzetmintát kellett vennie az üstökösről, de félő volt, hogy az ajtaja nyitva maradt, és a minta nem fog visszaérni 2023-ra.  

    A földi irányítók vezényletével hajtotta végre a műveletet az űrszonda az eredetileg tervezettnél néhány nappal hamarabb. A kőzet- és egyéb minták október 20-i begyűjtése után ugyanis több értékes törmeléket elveszített a tárolóeszköz fedelének felfeszülése miatt. Az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei ezért a tervezettnél néhány nappal előbbre hozták az elraktározási műveleteket.

    A szonda mintavisszaküldési kapszulája (SRC) várhatóan márciusban indul és 2023-ban érkezik a Földre.

    Az Osiris-Rex az első amerikai űreszköz, amely mintát vett egy aszteroidából. 

    A kutatók szerint az 1999 szeptemberében felfedezett Bennu olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy miként alakult ki az élet a Földön és talán máshol is.

    A szénben gazdag, nagyjából 550 méteres égitest minden hatodik évben elhalad a Föld mellett, mivel ahhoz hasonló távolságban kering a Nap körül.

    A Bennu a Földre veszélyes űrobjektumok közé tartozik. A NASA szakemberei szerint 1:2700-hoz az esélye annak, hogy az aszteroida összeütközik a Földdel a következő évszázad végén. Minél többet megtudnak a kutatók a Bennuhoz hasonló aszteroidákról, annál nagyobb biztonságban lesz a Föld.

 

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.