Barnaarcú gibbonokat ment a Nyíregyházi Állatpark

2017. október 31. 15:15 - szerző: MTI

A vadon élő északi barnaarcú gibbonok (Nomascus annamensis) állományának feltérképezésében és a fajjal kapcsolatos oktatási-nevelési programokkal nyújt segítséget egy német fajmegmentési alapítványnak a Nyíregyházi Állatpark.

A nemrég felfedezett, Vietnam, Laosz és Kambodzsa területén őshonos gibbonfaj élőhelyén történő fajmentésre már több programot indított el a Stiftung Artenschutz és a frankfurti zoológiai társaság – idézte fel Gajdos László, a nyírségi állatpark igazgatója a témában tartott keddi sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a kezdeményezéshez több európai állatkert is csatlakozott már, a nyírségi állatparkot pedig Anthony Sheridan állatkerti szakértő kérte fel a közös munkára.

Fotó: eprc.asia

A vietnami kormány által támogatott program első lépése a vadon élő állatok feltérképezése lesz a Közép-Vietnamban található, 42 000 hektáros Kon Ka Kinh Nemzeti Parkban. Az északi barnaarcú gibbonokból körülbelül nyolcszáz egyed él az ország területén, a szakemberek elsősorban ezt az állományszámot szeretnék stabilizálni és – a környező nemzeti parkok segítségével – fejlődésnek indítani, mondta el a tájékoztatón Anthony Sheridan.

A szakértő megjegyezte, hogy ilyen emberszabású majom nem él egyetlen európai állatkertben sem, a fajhoz nagyon hasonló aranyarcú gibbonból azonban található egy egyed egy csehországi állatkertben.

A fajra a legnagyobb veszélyt az élőhelyük szűkülése és az illegális vadászat jelenti: elsősorban a húsukért és testrészeikért vadásszák őket, utóbbiakat a tradicionális gyógyászatban használják. A fajmegmentési program keretében először megállapítják a populáció pontos egyedszámát, megtervezik a monitorozási programot, oktatást kapnak a természetvédelmi őrök, a lakosság figyelmét pedig szórólapokkal és poszterekkel próbálják felhívni az állatok veszélyeztetett helyzetére.

A Nyíregyházi Állatpark a gibbonok feltérképezésében és a vietnami iskolások oktatásában segédkezik, szakemberei – a többi európai állatkert munkatársaival – a tájékoztató programokban vesznek majd részt a délkelet-ázsiai országban, közölte Gajdos László. Az igazgató hozzátette, ez ugyan jelentős anyagi terhet jelent és plusz feladatot ad a park szakembereinek, de – mint fogalmazott – az ország egyik vezető állatkertjének szakmai kötelessége részt venni ilyen programokban.