Bárki megfertőződhet a Helicobacter pylorival

A Helicobacter pylori gyakorlatilag bárkit megfertőzhet – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Szőnyi Mihály. A Budai Magánorvosi Centrum orvosa szerint ma már a magyar felnőtt lakosság 45-50 százalékát érinti a baktérium.

2014. április 2., 15:14

Szőnyi doktor emlékeztetett arra, hogy a Helicobacter pylorit az 1980-as évek közepén Warren és munkatársai azonosították, és ezért Nobel-díjat kaptak. A felfedezésnek azért volt ekkora jelentősége, mert rengeteg betegséggel hozták összefüggésbe a Helicobacter pylori-fertőzést. A baktérium ugyanis bárkit megtámadhat.

A legtöbben a születéskor fertőződnek meg, és hosszú évtizedekig tünetmentesen hordozzák a Helicobactert, amely a gyomorban „lakik”, mert szereti a savas közeget. Ez hosszú távon fekélyt, felmaródásokat, gyulladást, akár daganatot is okozhat. Hogyha a fekélyeket két nagy csoportra akarjuk osztani, akkor az egyik a Helicobacter-fertőzéshez kötött fekélycsoport.


Ma Magyarországon a felnőtt lakosság 45-50 százalékát érinti a betegség, az idősebbeknél pedig még nagyobb százalékban lehet jelen. A baktérium szennyezett vízzel, evőeszközzel, cseppfertőzéssel terjedhet. Szűrni nem kell mindenkinél, de gyomorpanaszok esetén mindenképpen ajánlott kivizsgálni, jelen van-e a páciensben a Helicobacter pylori. Általában gyomortükrözés során, gyomornyálkahártyáról vett biopsziás minta alapján mutatható ki egyértelműen.

Léteznek egyéb vizsgálati módszerek is, de azokat többnyire akkor alkalmazzák, amikor már a gyomortükrözés során kimutatták a baktérium jelenlétét, és megpróbálják gyógyszeresen kiirtani. Ez az ellenőrző módszer az úgynevezett ureakilégzéses teszt, amely során egy izotópos kis kapszulát kell lenyelni. Amennyiben a Helicobacter jelen van a gyomorban, a benne levő ureáz a kapszulát lebontja, és a kilélegzett levegőben urea jelenik meg.

A Helicobacter kiirtása gyógyszeresen történik: antibiotikumos és savcsökkentő terápiát kell használni meghatározott ideig. „Az úgynevezett maastrichti kritériumoknak megfelelően járunk ilyenkor el a szakma szabályai szerint. Hogy sikeres volt-e az eradikáció, tehát a baktérium kiirtása vagy sem, azt pedig az előbb említett módszerrel szoktuk leellenőrizni. Vérből is lehet Helicobacter-fertőzésre utaló jeleket kimutatni, de ezeknek az érzékenysége azonban messze alulmúlja a biopsziás mintavétel érzékenységét” – mondta el Praxis rovatunknak Dr. Szőnyi Mihály.


A szakember ajánlatosnak tartja a vizsgálat elvégzését a gyomortumoros betegek hozzátartozóinál. Ilyen esetekben ugyanis valószínű, hogy a Helicobacter krónikus fertőzése okozza a gyomortumoros megbetegedést.

Létezik egy konkrét daganat, az úgynevezett MALT daganat, amelyet viszont kizárólag a Helicobacter tud okozni. Ez a fertőzöttek öt százalékánál fordul elő. A Helicobacter kiirtásával, a megfelelő kezeléssel ez a daganat gyógyítható.

A Helicobacter pylori nagyon könnyedén bejut a szervezetbe, ezért a megelőzés szempontjából a legfontosabb az alapvető higiéniai előírások betartása: tartsuk tisztán az evőeszközöket, ne igyunk egymás után ugyanabból a pohárból, és akinél a családban volt Helicobacter-fertőzés, azoknál – 50 éves kor fölött, szűrő jelleggel mindenkinél – javasolt a gyomortükrözés.

Tökéletes megelőzés azonban nem létezik, a Helicobacter pylori ugyanis itt él velünk – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának Dr. Szőnyi Mihály, a Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa.


Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.