A szédülés inkább tünet, mint betegség

A szédülés sokrétű betegség, de orvosi szempontból sokkal inkább tünetnek nevezhető – mondta el a 168 Óra Praxis rovatának nyilatkozva dr. Horváth Rita szakorvos.

2014. május 14., 11:30

A szakember kifejtette: sok betegség tünete lehet a szédülés. A leggyakoribb mégis fül, orr és gégészeti eredetű. Tehát valamilyen belsőfülgyulladás, esetleg keringési jellegű elégtelenség okozhatja. Így első körben mindig fül-, orr- és gégészeti vizsgálatot szoktunk javasolni.

Létezik az úgynevezett jóindulatú szédülés is, amelynek azonban súlyos tünetei vannak: a beteg elég nehezen éli meg, hogy nagyon erős, forgó jellegű szédülése jelentkezik hányingerrel, hányással. Orvosi szempontból azonban viszonylag könnyen gyógyítható.

A szédülés kivizsgálásához mindig hozzátartozik egy koponya-CT-vizsgálat, hiszen akár kisagyi betegségek is okozhatják ezt a szimptómát. Az orvos ilyenkor mindig a kiváltó okot keresi első helyen, hisz az ok megszüntetésével lehet hatékonyan gyógyítani a tüneteket – hangsúlyozta a szakorvos.

Első lépésként meg kell határozni, milyen jellegű is a szédülés. Ha forgó jellegű, akkor a betegek még az irányát is meg tudják határozni. Nagyon sokszor szédülésnek hívják azt is, ami inkább csak bizonytalanságérzés, azaz a páciens bizonytalanul jár, esetleg az az érzése, hogy „elhúzza a feje” egy irányba. Fontos megtudni, milyen körülmények között lép fel a szédülés. Van-e konkrét kiváltó oka, hirtelen kezdődött, vagy mindig is jelentkezett enyhébb formában.

A szédülés kezelésében nagy szerepe van a vérnyomás beállításának és a nyakizomtornának is. Az érzet ugyanis gyakran a a meszes nyaki gerinctől, illetve a merev nyaki izmok miatt keletkezik. Ilyenkor a nyakmozgás vagy a nyaktorna nagyon hatásos lehet.

A szédülések gyakorisága fontos információ a kezelőorvos számára. Akkor érdemes orvoshoz fordulni, amikor a „megszokott” szédüléshez képest hirtelen változás áll be: gyakoribbá, intenzívebbé válik.


A szédülés otthoni kezeléséhez a szakorvos a Ginkgo biloba (Páfrányfenyő) szert ajánlotta, amely nem csak patikákban, hanem gyógynövényboltokban is kapható.

Dr. Horváth Rita elmondta: orvoshoz kell fordulni, ha a beteg a szédülés mellett egyéb tüneteket is tapasztal önmagán. Ilyen lehet például a fülzúgás vagy halláscsökkenés. Ezek a tünetek ugyanis egy más típusú betegségre utalhatnak, amely szédüléses rohamokkal jelentkezik és fokozatos halláscsökkenéssel jár.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.