A neandervölgyi ember főtt zöldségeket is evett

Főtt növények, zöldségek is voltak a neandervölgyi ember étrendjében, a Homo sapienshez hasonlóan húst, gabonát és zöldséget főzött tűz fölött - közölték hétfőn amerikai kutatók - írja az MTI.

2010. december 28., 15:35

A tanulmány szerzői megkérdőjelezik azt a jelenleg elterjedt elméletet, hogy a neandervölgyi ember mintegy 30 ezer évvel ezelőtti kihalásához hozzájárult a hústól való túlzott függése. A kutatók számos növény - köztük egy vad fűfajta, gyökerek, gumók - maradványait találták meg nyomokban az Észak-Európában és Irakban napvilágra került fosszilizálódott neandervölgyi fogakon lévő lepedékben. Az elemzett növényi részecskék közül sok olyan fizikai változásokon ment korábban keresztül, mely megfelelt a főzés folyamatának.

Mindez "azt sugallja, hogy a neandervölgyi a modern emberhez nagyon hasonlóan uralma alatt tartotta a tüzet" - tették hozzá a közleményben.

Eddig nem találtak olyan bizonyítékot a tudósok, amely arra utalna, hogy a neandervölgyi ősember növényeket termesztett volna, ám a mostani kutatási eredmények azt jelzik, hogy egyes növényeket előkészített és megfőzött, hogy így ehesse meg.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.