A hátfájás üzenetei

2017. október 11. 06:58

Rengeteg dolog okozhat hátfájást. Miután sorra vesszük őket, érdemes elgondolkodni azon, hogyan tudnánk javítani – leginkább az életmódunkon.

Életforma, helytelen testtartás

A hátunkon érezzük először a mindennapok megterhelő következményét: az elmerevedett, görcsös izmokat és a fájdalmas mozdulatokat. Még a leghétköznapibb tevékenységek is fokozott igénybevételt okozhatnak, ha nem megfelelő technikával végezzük őket, akár a kertészkedéstől, a biciklizéstől vagy a pakolástól is kialakulhat hátfájdalom. Ha pedig már kialakult, a kényszertartások csak fokozzák a fájdalmat. Az ülőmunkát végzők és a tanulók helytelen testtartása hosszú távon elváltozásokhoz és fájdalomhoz vezet.

Stressz

Stressz hatására bizonyos izmok, főleg a nyak-vállöv körül megfeszülnek. Tartós stresszhelyzetben ez a feszülés állandóvá válik, az izmok nem tudnak ellazulni. Ez pedig nemcsak kellemetlen érzéshez, fájdalomhoz vezet, de az izomegyensúly felborulása miatt hatással lesz a hátunkra, így az egész gerincünkre is. A mozgás segíti levezetni a stresszt, visszaállítja a helyes egyensúlyt, speciális gyógytornagyakorlatokkal pedig megtanulható az izmok nyújtása is.

Mozgáshiány

A mozgáshiány a törzsizomzat gyengüléséhez, ezen keresztül pedig a hát fájdalmához vezethet. Sokan azt gondolják, hogy a hátfájdalommal élőknek nem szabad mozogniuk, holott ennek az ellenkezője az igaz. Amikor már túl vagyunk a fájdalom akut szakaszán, belekezdhetünk a hát, a has és a lábak kíméletes edzésébe és néhány nyújtó gyakorlatba. A szakember által megfelelően összeállított gyakorlatok ugyanis nemcsak a fájdalmat enyhíthetik, hanem meggyorsítják a felépülést, védenek az újabb sérülések ellen.

Elhízás

A túlsúly, főleg a hasi típusú elhízásnál jelentősen terheli a deréktáji gerincet, túlfeszíti és ezáltal megterheli az izomzatot és a szalagokat. A felesleges kilók a hátfájáson kívül hozzájárulnak sok egyéb betegség kialakulásához. Éppen ezért ebben az esetben is elengedhetetlen a megfelelően kialakított mozgásprogram.

(Forrás: Híradó.hu)