A gép reset téged

Project Natalnak hívják azt a nemrég bemutatott, még fejlesztés alatt álló Xbox 360 játékkonzolhoz készül irányítóeszközt, amely úgy képes egy speciális kamera segítségével felismerni mozdulatainkat, hogy a kezünkbe sem kell vennünk semmit. A készülék igazi fantasztikumba illő képessége azonban nem is ez, hanem az, hogy egy speciális mesterséges intelligencia a kamerán keresztül akár arcmimikánkat, sőt, hangulatainkat is fel képes fogni és arra megfelelőképpen reagálni.

2009. július 1., 10:45

Június elején került megrendezésre Los Angeles-ben az Electronic Entertainment Expo, vagy rövidebben csak E3, amelyen ezt az egészen forradalmi, újszerű irányítóeszközt bemutatták. A szaksajtó gyakran hajlamos ezekkel a kifejezésekkel dobálózni, azonban ezúttal tényleg olyan technológiáról beszélhetünk, amely tíz-tizenkét évente egyszer, ha napvilágot lát.

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell

A Project Natallal a Microsoft alapvetően a rivális Nintendo Wii játékkonzol hatalmas sikerét szeretné nemcsak beérni, hanem túl is szárnyalni. Ott vezették be először professzionális szinten a mozgásfelismerést, és a Wii ennek köszönheti döbbenetes sikerét: több mint 50 millió példány kelt a konzolból. A Natal újdonsága ezen a téren, hogy nem is kell semmit sem a kezünkben tartanunk: a kamera infravörös fény segítségével, bármilyen fényviszonyok között képes érzékelni a legkifinomultabb mozgásainkat is. Képzeljünk el egy olyan golfjátékot, amelyben mi magunk lendítjük kezünket, miközben elütjük a labdát, kung-fu akciójátékot, ahol végre is kell hajtanunk a gyilkos mozdulatokat, vagy autóversenyt, ahol eltekerjük az elénk képzelt kormányt.

Felismer, megszeret és megszereted?

A gép igazi jelentősége azonban nem is ez... A Project Natalhoz a legendás játékfejlesztő zseni, Peter Molyneux fejlesztett ki egy olyan mesterséges intelligenciát, amelynek első játékbeli megjelenítése egy Milo nevű "kisfiú". Milo a bemutató videón a vele interakcióba lépő nővel folyamatosan kommunikált a Natalhoz mellékelt beszédfelismerő szoftver segítségével, és nemcsak egyszerűen megértette, amit mond, hanem adekvát válaszokat is adott! Azonban az az igazán döbbenetes, hogy a nő hanglejtéséből és arcmimikájából leszűrte érzelmeit és ez alapján reagált is rá. Persze azt is gondolhatnánk: kész átverés show-ról van szó, azonban az E3-on jelenlévő újságíróknak is volt alkalmuk kipróbálni a gépet. Az egyikük arról írt, hogy Milo, miután bemutatkoztak egymásnak, saját magától gratulált a kolléga kék ingéhez, kifejtve, hogy milyen jó ízlése van, majd megkérdezte, hogy tetszik neki az E3? Az újságíró azt válaszolta, hogy nagyon tetszik neki, viszont elvesztette az iPhone-ját. A gép anélkül érzékelte, hogy a férfi szomorú, hogy ezt konkrétan elárulta volna: az intonáció és arcmimika alapján.

Ez már nem játék

Egyértelműen többről beszélhetünk tehát, mint játékszerről. A Project Natal segítségével életre keltett mesterséges intelligencia olyan érzelmeket szimulál és vált ki, mintha tényleg ember lenne. William Gibson cyberpunk regényeihez hasonlatos MI-ről beszélhetünk, amelybe akár bele is szerethetünk, ha kellő profizmussal dolgozzák ki. De még ha el is tekintünk az ilyen extrém érzelmektől, akkor is magányos emberek igazi társává, vagy akár "családtaggá" válhat egy ilyen mesterséges intelligencia. Vajon hány lépés választ még el attól, hogy az ilyen fokú mesterséges intelligenciával megáldott gép öntudatára is ébredjen?

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.