A Fővárosi Csatornázási Művek már többletenergiát is tud termelni szennyvíziszapból

A Fővárosi Csatornázási Művek már nemcsak saját felhasználásra termel szennyvíziszapból megújuló energiát, hanem időnként többlet elektromos energiát is képes előállítani, amit kitáplálnak az országos hálózatba.

2017. április 25., 09:24

A Fővárosi Csatornázási Művek tájékoztatása szerint a környezetre egyre károsabb összetételű szennyvíziszap környezetkímélő ártalmatlanítási megoldására és a hagyományos energiaforrások mérhető csökkentésére már több mint egy évtizede beindították a biogázprogramjukat.

Az észak-pesti biogázüzem

A gondosan tervezett környezetkímélő folyamat során az Észak-pesti és a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep a szennyvíziszapból és a telepekre beszállított szerves hulladékokból (ételmaradékok, zsírok, növényi olajak, lejárt szavatosságú élelmiszerek) kinyerve a bennük rejlő energiát, biogázt, majd abból hő- és elektromos energiát állítanak elő.

A program mára eljutott oda, hogy időszakosan többlet villamos energiát tudnak termelni a hulladékokból. A jövőben a két tisztítótelepen várhatóan 200 000 kWh többletenergiát termelnek majd havonta. (Ez a mennyiség körülbelül háromezer asztali számítógép egyhavi működtetésére elegendő áram.)

A biogáz előállítása egy olyan szabályozott technológia, amelyben baktériumok végzik a szerves anyag lebontását, oxigénmentes környezetben, ideális hőmérsékleten és megfelelő átkeverés mellett. A szerves anyag lebomlása több lépcsőben megy végbe. Ezek mindegyikét különböző baktériumcsoportok végzik.

A biogázt a szennyvíztisztító telepeken gázmotorokban hasznosítják. A gázmotorral elektromos áramot termelnek. A folyamat során még hő is keletkezik. Az így keletkezett hő kiválóan alkalmas télen-nyáron a rothasztó tornyok és a kiszolgáló egységek fűtésére – közölte a Fővárosi Csatornázási Művek.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

Az életmód hajlamosít a rák kialakulására vagy a genetikai tényezők meghatározóbbak? Örökölhető-e a rákbetegség? A szakértők is nagyon körültekintően fogalmaznak a témában.