2,5 millió eurót nyert a CEU tanára a kelet-európai nők munkahelyi aktivizmusának a kutatására

A kutatási eredményekből könyvet írnak, amely 12 kelet-európai nyelven és angolul is megjelenik majd.

2019. március 30., 16:38

Szerző:

Susan Zimmermann, a CEU Történelem- és Társadalmi Nemek Tanulmánya Tanszékének egyetemi tanára 2 499 947 millió eurós támogatást nyert el az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatán a női munkahelyi aktivizmus kelet-európai történetének a kutatására – derül ki az CEU portálunkhoz is eljuttatott közleményéből.

A nők kelet-európai és nemzetközi munkahelyi aktivizmusa a birodalmak korától a késő huszadik századig címet viselő, öt éven át tartó projektben Susan Zimmermann egy doktori és posztdoktori kutatókból álló csoport munkáját fogja össze, A női munkával és munkaerővel kapcsolatos aktivizmus minden formáját vizsgálják majd az 1880-as évektől az 1990-es évekig. – A projekt hosszú távú és régiókon átívelő perspektívát alkalmazva kíván szembeszállni a kutatásban eddig jelenlévő hármas marginalizációval. Kelet-Európát, a nők küzdelmeit és az egyszerű dolgozó emberek önszerveződését helyezi előtérbe. A munkásosztályból származó nőket ritkán tekintették fontos szereplőknek a női mozgalmak, illetve a munkásmozgalmak történetében, így a munkavilággal kapcsolatos aktivitásaik jelentős része láthatatlan maradt. Sok munkásosztálybeli nő vonakodott csatlakozni a jelentősebb női mozgalmakhoz, mert számukra a nemek és társadalmi rétegek közötti igazságosság elválaszthatatlanul kapcsolódott egymáshoz, míg a nőmozgalmak a nemek közötti egyenlőséget helyezték előtérbe. Hasonlóképpen, a nők részt vettek ugyan a munkásmozgalmakban, de speciális igényeiket, mint például a gyermekgondozással és az egyenlő fizetéssel kapcsolatosakat nem karolták fel kellőképpen a mozgalmakban, és a nők a mozgalmakon belül elszigeteltek vagy alárendeltek maradtak – mondta a projektről az egyetemi tanár.

Fotó: Fekete István

A projekt utolsó fázisában a kutatások eredményeit kétféleképpen teszik elérhetővé a szélesebb közönség számára. Először a németországi Archiv der sozialen Demokratie honlapján válik hozzáférhetővé egy interaktív felület, amely egyes eseményekre és történelmi személyiségekre vonatkozó információkat, időrendet, és váratlan kutatási eredményeket publikál. A főoldal angol nyelven fog megjelenni, de a látogatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy a forrásszövegeket eredeti nyelven olvassák. Ezt követi majd egy, a kutatási eredményekre és a tudományos publikációkra épülő átfogó történelemkönyv, amely angolul és 12 kelet-európai nyelvén jelenik majd meg. A könyv nyomtatott formában, és szabad hozzáférésű online szövegként is elérhető lesz.

Az ERC Advanced Grant támogatását olyan világszínvonalú munkát végző kutatóknak ítélik oda, akik tudományos területükön vezető tekintélynek számítanak.

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.