13 500 éves sírt nyitottak fel Kínában, horror tárult a régészek szeme elé

2019. április 17. 09:07 - szerző: 168 Óra/MTI

Egy fej nélküli kislány maradványait rejtette az a 13 500 éves ír, amelyet a dél-kínai Kanton tartományban tártak fel a régészek. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra - közölte Liu Suoqiang, a qingtangi  romok feltárását végző csoport vezető régésze. Hozzátette: a sírban talált temetkezési eszközök, egyebek között egy csontból készült tű jelenléte arra utal, hogy a temetkezéshez már abban a korszakban is bizonyos rituálék kapcsolódtak. 

Fotó: Weibo

A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek a testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni. A guggoló pózban történő temetkezésnek több példáját találták már a Kína déli részén, illetve Délkelet-Ázsiában feltárt őskori sírhelyeken. Nem így Észak-Kínában, ahol a halottakat hátukon fekve, kinyújtott végtagokkal temették el. A régészek még nem fejtették meg a guggoló póz jelentését, de többek szerint a magzatpózt imitálja. 

Liu elmondta, vizsgálják azt, hogy a holttest feje természetes okok miatt hiányzik vagy már a temetési szertartáshoz eltávolították. Ennek megállapítására további hasonló sírok feltárására lesz szükség - tette hozzá. 

A qingtangi romokat 2018-ban a Kínában talált tíz legfontosabb régészeti felfedezés közé választották. A romok közelmúltban befejezett feltárásakor a régészek 17 ezer éves cserépdarabokat is találtak, ami további bizonyíték arra, hogy a világon először Dél-Kínában készíthettek agyagtárgyakat.