Verstappent intették le elsőként, de még nincs végleges győztes az osztrák nagydíjon

2019. június 30. 17:28 - szerző: 168 Óra/MTI

Kitűnő verseny végén Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája haladt át elsőként a célvonalon a vasárnapi Forma-1-es Osztrák Nagydíjon. A holland győzelme azonban kétséges egy véleményes előzése miatt, amit az addig élen haladó Charles Leclerckel szemben mutatott be.

Fotó: MTI/EPA

A második helyen az élről startoló Charles Leclerc futott be a Ferrarival, a harmadik helyen a Mercedesszel a finn Valtteri Bottas ért célba.

A tavalyi győzelmet ugyancsak a most 21 éves Verstappen aratta, ez volt az idei első, egyben pályafutása hatodik futamgyőzelme.

A rajtnál a második kockából induló Verstappen beragadt, így többen is el tudtak menni mellette, miközben a pole pozícióból startoló Leclerc elsőként fordult el az első kanyarban - amelyet a májusban elhunyt háromszoros vb-győztes osztrák Niki Laudáról neveztek el vasárnap. Verstappen sokat veszített, visszacsúszott a hetedik pozícióba, közben a kilencedikként rajtoló Vettel feljött hatodiknak.

Az élen Leclerc, Bottas, Hamilton volt a sorrend, de Vettel a hatodik körben már Hamilton nyomába eredhetett. Az első kerékcseréket követően Leclerc maradt az élen, mögötte Bottas és Vettel száguldott a második és a harmadik helyen, Hamilton pedig az első vezetőszárny cseréje miatt csak ötödik volt, ekkor Verstappen már bejött elé a negyedik pozícióba.

Verstappen remekül takarékoskodott a gumikkal, tíz körrel később tudott cserélni, mint az előtte haladók, ez pedig kifizetődő volt. Utolérte Vettelt, majd Verstappen a második Bottast is megközelítette, a köridők alapján pedig az élen álló Leclercnél is gyorsabb volt. Vettel egy utolsó kiállással a friss abroncsokkal Hamilton mögé, az ötödik pozícióba tért vissza a pályára.

Az 56. körben Verstappen nagyon könnyedén elment Bottas mellett is, és feljött másodiknak, ekkor Leclerc valamivel több mint öt másodperccel száguldott előtte, de a holland folyamatosan egyre közelebb került a monacóihoz. Leclerc remekül védekezett, de kijött a gumik közötti különbség: Verstappen a második kanyar előtt bement Leclerc mellé, fordulás közben viszont a Ferrari jobb első és a Red Bull bal első kereke összeért, Leclerc emiatt elhagyta a pályát, Verstappen pedig úgy tudott kigyorsítani, hogy riválisának már nem volt lehetősége versenyben maradni vele. A versenybíróság pedig vizsgálatot indított.

Az utolsó körben Vettel még megelőzte Hamiltont a negyedik helyért. A díjátadásnál, valamint az azt megelőző percekben Verstappen és Leclerc nem állt szóba egymással, nem is gratuláltak a másiknak, a monacói a pezsgőzést is kihagyta a dobogón.

A címvédő, ötszörös világbajnok és az összetettben most is vezető brit Lewis Hamilton (Mercedes) ötödik lett. A másik Ferrarival a négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel negyedikként ért célba.