A rajthoz is alig tudott beevezni Szegeden a tongai kajakos, aki korábban taekwondózott és síelt is

2019. augusztus 22., 14:07

Szerző:

Mindössze hat napja kezdett kajakozni, így is rajthoz állt a szegedi világbajnokságon a tongai Pita Nikolas Taufatofua. A sportoló neve onnan lehet ismerős, hogy ő volt az, aki 2016-ban a riói olimpián taekwondóban, 2018-ban Pjongcsangban pedig sífutásban indult, és mindkétszer tongai népviseletben vitte országa zászlaját a megnyitóünnepségen.

Szegeden elsőként a kajak egyesek 200 méteres távján állt rajthoz, de már ez, a kajakosok számára nem túl bonyolult feladat is komoly gondot okozott neki. A többi versenyző már mind a helyén volt, amikor Taufatua még szerencsétlenkedett. Végül ő is neki tudott vágni a távnak, amit végül 1 perces idővel, jóval az utolsó előttitől elmaradva teljesített. Neki azonban már a célba érés is óriási siker, mivel eleve az volt az egyetlen célja, hogy végig a hajóban tudjon maradni.

Az Index a BBC-nek adott riportjából kiemeli, hogy tongai versenyző a szegedi világbajnokságot megelőző, a fejlődő kajaknemzetek képviselőinek tartott hatnapos felkészülés alatt több időt töltött a vízben, mint a versenyhajóban.

– Amióta megjöttem, non-stop a vízben vagyok - foglalta össze szenvedéseit a tongai nemzeti hős.

Taufatua a Nemzeti Sportnak azt mondta, célja az, hogy egyszerre három sportágban, taekwondóban, sífutásban és ebben is magas színvonalon tudjon teljesíteni. Eleinte a síelés is nehezen ment neki, de a végére belejött, mert hitt benne, hogy képes rá.

Tongában egyébként nincs túl nagy hagyománya a sportágnak, hiszen Taufatua az első olyan tongai sportoló, aki valaha célba-ért kajak-kenu világbajnokságon.

Phjongcshang 2018 Taufatofua a pjongcsangi téli olimpia megnyitóján
Fotó: FILIP SINGER

Taufatofua Szegeden még 200 és 500 méter párosban is indul Malakai Ahokavával párban, aki a tongai kajak-kenu szövetség vezetője.

Bár a kajakos teljesítménye valóban mulatságos, de jelenléte komoly nemzetközi figyelmet irányított a szegedi világbajnokságra, és ez segíti népszerűsíteni a sportágat.