Milák Kristóf lett az év férfi sportolója, a nők között Hosszú Katinka beállította Egerszegi Krisztina rekordját

2020. január 17., 06:53

Szerző:

Milák Kristóf és Hosszú Katinka személyében a férfiaknál és a nőknél is úszót választott a 2019-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ). Hosszú Katinka hetedszer érdemelte ki az elismerést, amivel beállította a szintén úszó Egerszegi Krisztina rekordját. Milák Kristóf először nyert.

A 62. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki, itt vehették át díjaikat a kategóriák legjobbjai. A sorrend 399 szavazat alapján alakult ki.

A férfi győztes címét azzal érdemelte ki Milák Kristóf, hogy a kvangdzsúi világbajnokságon 200 méter pillangón megdöntette minden idők legeredményesebb olimpikonjának, Michael Phelpsnek a világrekordját, és ezzel aranyérmes lett. – Magam ellen szurkoltam, hogy ne kelljen itt állnom, mert nem a szavak, hanem a tettek embere vagyok – mondta a színpadon Milák Kristóf. A férfi győztesnek járó díjat Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral együtt Mark Spitz kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó adta át. – Nagyon nagy élmény volt a 2017-es vizes világbajnokság, amikor legutóbb itt jártam. De örülök, hogy már nem kell úsznom, mert ma sokkal gyorsabbak nálam" - mondta a legendás sportoló, aki pályafutásával kapcsolatban kiemelte Zádor Ervint. Szerinte az 1956-os, melbourne-i olimpia vízilabda bajnoka nélkül biztos nem maradt volna úszó, mert 12 és 14 éves kora között akkor volt az edzője, amikor abba akarta hagyni az úszást. – Megtiszteltetés számomra, hogy olyan embernek adhatom át a díjat, aki 10 másodperccel gyorsabb volt nálam a világbajnoki aranya alkalmával.

Az M4 Sport - Év sportolója gála a Nemzeti Színházban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A nők között a győztes a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka lett, aki két aranyéremmel bővítette medálgyűjteményét a kvangdzsúi vb-n. Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok vívó díjátadóként azt kívánta neki, hogy pályafutása befejeztével annyi gyermekkel ajándékozza meg családját, ahány ötkarikás aranyéremmel zárja karrierjét. – Sérülésmentes és sikeres felkészülést kívánok minden olimpikonnak" - fogalmazott röviden videoüzenetében a Kínában tartózkodó rekorder.

Az edzők kategóriájában a Ferencváros férfi vízilabdacsapatát felkészítő Varga Zsolt kapta a legtöbb szavazatot, miután minden létező trófeát elhódított tanítványaival, így többek között a Bajnokok Ligájában is csúcsra ért. – Volt olyan pillanat, amikor be akartam fejezni a pályafutásomat, de akkor egy barátom azt tanácsolta, egyszerűsítsem a gondolataimat és üzeneteimet – mondta a zöld-fehérek trénere, aki edzői hitvallását is megfogalmazta a színpadon: – nem érdekel, mitől nem működik, az érdekel, mitől működik". Hozzátette, az elismerést annak köszönheti, hogy amikor edzeni kellett, edzettek, amikor játszani kellett, játszottak, amikor nyerni kellett, nyertek a játékosai.

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a férfi vízilabda Bajnokok Ligája-győztes Ferencváros lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic világbajnok női teniszpárosa végzett az élen a szavazáson. – Most átvettük a stafétát a győzi kézisektől, de remélem, méltóak leszünk rá és mi is hasonló sikerszériát indítottunk el" - utalt a zöld-fehérek csapatkapitánya, Varga Dénes a másik jelöltre, a 2017-ben, 2018-ban és tavaly is BL-győztes győri kézisekre.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát, míg az év női futballistájának Jakabfi Zsanettet, a Wolfsburg játékosát választották, mindketten megismételték tavalyi sikerüket. Az év gólja a tavasszal még debreceni Zsóri Dániel Ferencvárosnak a hosszabbításban ollózott győztes találata lett, amellyel a világfutballjának legszebb góljáért járó Puskás-díjat is elnyerte. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját Mezey György korábbi szövetségi kapitány kapta.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját a kilencszeres világbajnok kenusnak, Wichmann Tamásnak ítélték, akit felállva, vastapssal fogadott a publikum. A legendás sportember erő, kitartás és szerencse mellett "egy kis hazafiságot" kívánt a tokiói olimpiára kiutazó magyar sportolóknak. – Elszállt felettem az idő" - utalt rákbetegségére az MTK legendás sportolója, és szeretetcunaminak nevezte a közönség köszöntését.

A parasportolókkal foglalkozó edzők közül a Vasas úszóit felkészítő Szabó Álmos kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott lett, a férfiaknál Kiss Péter Pál parakajakos, a nőknél Ekler Luca paraatléta volt a tavalyi év legjobbja.

A 14 díjátadó ceremóniát elválasztó produkciókban összesen 178 fellépő lépett színpadra. Az idei ötkarikás játékokra utalva szerepet kaptak az 1964-es tokiói olimpia hősei.