Rus Adrián: Nem mondtam azt, hogy hülyeség volt felvenni a magyar állampolgárságot

2019. szeptember 4., 12:30

Szerző:

Újabb fejezethez érkezett annak a román-magyar kettős állampolgárságú futballistának az ügye, akit állítólag száműztek a MOL Fehérvár FC második csapatához, mert közölte, hogy nem a magyar, hanem a román nemzeti csapatban akar játszani. Kovács Zoltán, a székesfehérvári klub ezt közleményben cáfolta, de a Román Labdarúgó Szövetség aztán a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó Szövetséget is tájékoztatta Rus Adrián ügyéről.

Kedden jelent meg az a nyilatkozat, amelyben Rus Adrián állítólag azt mondja, hülyeség volt felvennie a magyar állampolgárságot. A Magyar Hang a Pro Sport cikkének a szövege alapján fordította így a szavait, csakhogy egy beágyazott videó – a FRF TV felvétele szerint – nem egészen azt mondta, amit a Pro Sport leírt. A Maszolnál gondoltak is egyet, és megkérdezték magát az érintettet a hetek óta tartó balhéról.

A román-magyar kettős állampolgárságú futballista sajnálja, hogy kiforgatták a szavait.

– Sok cikket írnak, olyasmiket adnak a számba, amiket nem is mondtam. Nem mondtam azt, hogy hülyeség volt felvenni a magyar állampolgárságot, és azt sem, hogy a Magyarországon töltött idő kellemetlen epizód volt az életemben”

- mondta a lapnak. A játékos valójában azt mondta: „Magyarországra mentem egy hülyeség miatt, ha mondhatom így, mert volt egy kellemetlen időszakom, és emiatt - mivel szomszédos ország, egy kőhajításnyira tőlem - nem tehettem másképp. Mert a futball az életem és nem akartam abbahagyni.”

A futballista szerint az volt hülyeség, hogy nem tudták megmondani, hogy miért ájult el, és hogy nem engedték játszani Romániában. Amikor még ugyanis ott focizott, volt egy sérülése, ami után összeesett és elájult. A romániai orvosok nem tudták az okát, de nem akartak kockáztatni, ezért nem adták meg neki a játékengedélyt. Ezután ment el Magyarországra. Egy debreceni szakorvos megnézte a korábbi orvosi jelentéseket, és azt mondta, hogy ilyen egyszer az életben bárkivel előfordulhat. Rus azért jött Magyarországra, mert nem akarta abbahagyni a futballt.

A futballista azt is elmondta: neki nem okoz gondot az, hogy Adrian Rus helyett Rus Adriánként mutatkozzon be, mert Magyarországon így nevezik, és így ismerik fel.