Novak Djokovic megvédte címét, ötödször bajnok Wimbledonban

2019. július 14. 22:05 - szerző: MTI

A világelső Novak Djokovic ötödször nyerte meg a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyes versenyét, mivel a vasárnapi döntőben két meccslabdát hárítva legyőzte a nyolcszoros bajnok Roger Federert. A világelső és címvédő Djokovic 25. Grand Slam-döntőjére készült, ebből ötöt a brit fővárosban vívott, és csak egyszer maradt alul. A Wimbledonban másodikként rangsorolt, húszszoros Grand Slam-bajnok Federer 12. alkalommal játszhatott finálét a Church Roadon, eddigi mérlege nyolc győzelem és három vereség volt. 

Ami kettejük párharcát illeti, a korábbi 47 találkozójuk alapján Djokovic vezetett 25-22-re, GS-mérkőzéseken 9-6-ra, füvön pedig 2-1-re. Érdekes, hogy szettekből ugyanakkor Federer nyert többet (70-67), aki 2015-ben tudta legutóbb legyőzni riválisát, s azóta négyszer kikapott tőle.

Tenisz - Wimbledon
Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A 48. küzdelem a várt csúcsteniszt hozta, nemigen tudták egymást megszorítani a felek, a 37 éves svájci egyszer jutott breaklabdához, de kihasználatlanul hagyta. A rövidítésben Federer 5-3-nál két labdára volt a szettől, de a hátul stabilabb szerb sorozatban négy labdamenetet nyerve fordított, és 62 perc elteltével szettelőnybe került.

 A folytatásban a sokat rontó Djokovic váratlanul simán elvesztette az adogatását, majd 3:0-nál az agresszívabb svájci már dupla breakelőnyben volt. A széteső Djokovic egyszer még hozta a szerváját, majd 1:5-nél a következőt semmire, kettős hibával elbukta, így a bázeli klasszis 24 perc alatt kiegyenlített.

    A harmadik játszmában a 32 éves szerb néhány megnyert hosszú labdamenet révén összeszedte magát, de továbbra sem jutott el breaklabdáig. Federernek 5:4-nél fogadóként szettlabdája volt, de ellenfele néhány remek szervával kijött a szorításból. A finálé második rövidítésében Djokovic hibátlanul játszott, míg feszültebbnek tűnő ellenfele sorra ütötte a hálóba a labdákat. Federer 1-5-ről még feljött 4-5-re, de fordítani már nem tudott. Djokovic 2 óra 15 perc elteltével úgy vezetett 2-1-re, hogy egyetlen breaklabdája sem volt.

Újabb fordulatként a negyedik játszmában a nyolcszoros bajnok svájci 2:2-nél elvette ellenfele adogatását, majd egy újabb brékkel 5:2-re elhúzott. Federer egy 35 (!) ütéses labdamenet végén hárította Djokovic első breaklabdáját, de a másodikat már nem tudta. Ezzel együtt a következő lehetőségnél már könnyedén kiszerválta a szettet, így három óránál jöhetett az ötödik, utolsó játszma. Ebben Federer 1:2-nél három breaklabdát hárított, de 2:3-nál már nem sikerült neki, így az ismét alig rontó Djokovic került lépéselőnybe, csakhogy a svájci rögtön visszabreakelt. Innentől újra nyílt lett a meccs, mindketten extra megoldásokat mutattak be, majd Federer egy kereszt elütéssel 7:7-nél breakelte riválisát. Ezután a bajnoki címért szervált, de két mérkőzéslabdát is elpuskázott, így tovább haladtak fej fej mellett egészen 12:12-ig, amikor következett az idén bevezetett szabálynak megfelelően az ötödik szettet lezáró rövidítés. Ebben újra a szerb volt higgadtabb, így 4 óra 59 perc elteltével - minden idők leghosszabb wimbledoni döntője után - ő ünnepelhetett.  Az immár 16-szoros Grand Slam-bajnok és 75-szörös tornagyőztes Djokovic 2011, 2014, 2015 és 2018 után ötödször diadalmaskodott Wimbledonban, és trófeája mellé 2,35 millió fontot (853 millió forint) kapott.

– Minden idők egyik legjobb játékosa, akit nagyon tisztelek. Sajnos azonban egyikünknek vesztenie kellett" - mondta Federerről Djokovic, kiemelve, mindkettejüknek megvolt az esélye a győzelemre, és hihetetlen, hogy neki kétszer is sikerült meccslabdát hárítania. – Nagyszerű mérkőzés volt, hosszú összecsapás, amiben minden benne volt – hangsúlyozta Federer, aki gratulált Djokovicnak a sikerhez.