Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Nem vagyunk rasszisták, a fekete futballisták hiánya csak egy fontos hagyomány - vallják az orosz futballszurkolók

2019. augusztus 5. 18:00 - szerző: 168 Óra

Az orosz ultrák körében továbbra is tombol a rasszizmus. Tavaly a válogatott két játékosa vert meg egy tisztviselőt, mert "ázsiai kinézetű" volt, a Szentpétervárra pár napja igazolt brazil futballistát pedig már a bemutatkozó meccsén elrendezték egy felháborító üzenettel.

Malcom, az FC Barcelona brazil szélsője egy barcelonai szezon után igazolt az orosz Zenit Szentpétervár csapatához. A katalánok 40 millió eurót kaptak a futballistáért, aki a spanyolnál jóval gyengébb bajnokságba igazolt.

Bár a Barcelonában kevés játéklehetőséget kapott játékosnak minden bizonnyal több lehetősége lesz bizonyítani az orosz bajnokságban, a szentpétervári klub nyíltan rasszista szurkolóival már a bemutatkozásán meggyűlt a baja.

A Zenit hétvégén a Krasznodart fogadta Szentpéterváron, a hazai szurkolók pedig egy

„Köszönjük vezetőség, hogy ilyen hűek vagytok a hagyományainkhoz”

feliratú molinót feszítettek ki a lelátón. Ez az üzenet elsőre akár pozitívnak is tűnhet, de nem a Zenit egyes drukkereitől.

Ezen a molinón szerepelt a rasszista felirat
Fotó: Youtube

Ezek az emberek nemrégiben ugyanis egyfajta szurkolói hitvallást tettek közzé a weboldalukon arról, amit ők elvárnak a klubtól és a játékosaitól. Ebben például azt írják, hogy

„Nem vagyunk rasszisták, és a fekete játékosok hiánya csak egy fontos hagyomány, nem több, mint a klub tradícióinak hangsúlyozása. (...) Mi, az európai nagyvárosok legészakibb csapataként lelkileg sosem kapcsolódtunk Afrikához (...) Hadd legyünk azok, akik vagyunk.”

A Zenit Szentpétervárhoz köthető legnagyobb rasszista-botrány 2011-ben volt, amikor az Anzsi Mahacskala ugyancsak brazil játékosát, Roberto Carlost banánnal kínálta meg egy Zenit-szurkoló a két csapat meccsén. Az Orosz Labdarúgó Szövetség akkor 300 ezer rubelre (akkor mintegy kétmillió forint) bírságolta meg a csapatot, ami egy ilyen költségvetésű klubnak aprópénz volt. Vlagyimir Putyin miniszterelnök akkor úgy nyilatkozott, ígéretet tettek a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA), hogy a 2018-as oroszországi világbajnokságra megoldják ezt a problémát. A tornát ugyan sikerült ilyen jellegű botrány nélkül lebonyolítani, de az oroszok ultrák nem nyugszanak.

A Zenit ultrái 2012-ben nyílt levélben kérték klubjukat, hogy ne igazoljanak le fekete vagy meleg játékost (korábban nem is volt soha fekete játékos a Zenitben).  

Az AS madridi sportnapilap szerint a Zenit Szentpétervár vezetősége máris azt fontolgatja, hogy már télen, a következő átigazolási szezonban eladják Malcomot, aki a Krasznodar elleni meccsen egyébként húsz percet játszott.

Az alábbi felvételen azok a pillanatok láthatók, amikor Malcom beáll. Nem állítható, hogy örömujjongás fogadta a szurkolók részéről.

Oroszország 2010-ben kapta meg a 2018-as futball-világbajnokság rendezési jogát. Két és fél hónappal a torna nyitómeccse előtt az orosz válogatott a későbbi győztes Franciaországot fogadta barátságos mérkőzésen a Szentpétervári Stadionban. Az orosz drukkerek rasszista megnyilvánulásai miatt 22 ezer fontra (8 millió forint) büntették az Orosz Labdarúgó Szövetséget, ami ugyancsak röhejesen alacsony összeg.

A rasszizmus egyébként nem csak az orosz ultrákra jellemző, az orosz válogatott két játékosa is keveredett már ilyen ügybe. Kokorin és Mamajev tavaly egy moszkvai étteremben támadt rá Denisz Pakra, az orosz Kereskedelmi Minisztérium tisztviselőjére, mert a férfi ázsiainak nézett ki. A két futballista jelenleg börtönben ül. 

Alexszej Szmertyin, a 2018-as világbajnokság nagykövete, az orosz válogatott korábbi játékosa 2015-ben a BBC-nek azt nyilatkozta: az orosz szurkolók rasszizmusa valójában nem is létezik, ezek a megnyilvánulások nem az egyénnek, hanem az ellenfélnek szólnak.

„Az orosz rasszizmus olyan, mint a divat. Külföldről, más országokból érkezett hozzánk, és ilyen korábban nem volt nálunk. Néhány drukker tíz éve banánokat adogatott fekete srácoknak, - de csak poénból. Úgy gondolom, a média akarja rossz színben feltüntetni Oroszországot.”