Magyarországon otthon van a sakk – A világ legjobb sakkozói jönnek Budapestre

A világ ötödik legnagyobb sporteseményét rendezheti a magyar főváros 2024-ben. A sakkolimpiára legalább 3500 résztvevőt várnak, a versenyen egy időben egyszerre ezer parti is mehet. Hazánk legalább hat, de az is lehet, hogy hét csapattal indulhat, ami óriási lehetőség a fiatalok előtt.

2020. december 22., 09:44

Szerző:

A sakkolimpia rendezésére Magyarország mellett Argentína is jelentkezett. A Nemzetközi Sakkszövetség közgyűlésének küldöttei közül 111-en voksoltak, 110-en igennel szavaztak a magyar pályázatra, egy tartózkodás volt. A prezentációt Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke vezette.

– Az elmúlt évek egyik legnagyobb sportdiplomáciai sikere, hogy Budapestre tudtuk hozni azt a sakkolimpiát, amit a Nemzetközi Sakkszövetség alapításának 100. évfordulóján rendeznek meg – mondta lapunknak Szabó László.

Sakkolimpiát kétévente rendeznek, más sportágakkal szemben itt nem kell kvalifikálni. Minden nevezést leadó ország indíthat külön férfi- és női csapatot is, ám érdekesség, hogy a férficsapatban sakkozhat nő, ám a női csapatban nem sakkozhat férfi. Mivel átlagosan 190 férfi- és 160 női csapat indul, legalább 3500 résztvevője lesz a rendezvénynek. Ebbe beletartoznak a játékosok, edzők, bírók, orvosok és a technikai személyzet.

Szabó László azt mondta, sok minden kellett ahhoz, hogy elnyerjék a rendezés jogát, kezdve a magyar sakksport fényes múltjától – Kempelen Farkas sakkgépétől az Élő Árpád professzor által kifejlesztett úgynevezett Élő-pontrendszeren keresztül Portisch Lajosig vagy a Polgár lányokig – a nagyszerű összefogáson át a jól előkészített és megírt pályázati dokumentációig.

Szabó László
Fotó: Dimény András

– A sakk Magyarországon otthon van, hazánk százötven éve az élvonalba tartozik. Az olimpiai érmek tekintetében pedig végképp az egyik legsikeresebb sakknemzet vagyunk. A sakkolimpia a világ ötödik legnagyobb versenye, ám én ennél sokkal többet akarok. A verseny megrendezése nem cél, hanem eszköz arra, hogy továbbfejlesszük a sportágat nemzetközi és hazai szinten is. Ez alá rendeltünk mindent. A pályázat számos innovációt is tartalmaz. Ez lesz az első 5G-s sakkolimpia, a mérkőzések nem pusztán valós időben lesznek követhetők, de akár a saját szobájába is varázsolhat mindenki egy-egy partit. „Zöld sakkolimpiát” hirdetünk, kizárva a papír és a műanyag használatát az eseményen, a versenyzőknek és a vezetőknek pedig azt kínálva, hogy bicikliken közlekedjenek a szállodák és a versenyhelyszín között. – Mivel

legalább 9000 négyzetméteres helyszínre van szükség, hiszen egyszerre ezer táblán folynak majd a mérkőzések,

de kellenek még helyiségek a versenybíróknak, a szervezőknek, az egészségügyi személyzetnek, ezért minden bizonnyal a Hungexpo lesz a verseny helyszíne. Azzal, hogy hazánk rendezi az olimpiát, nagy esélyt kaptak a magyar fiatalok. – A sakkolimpián minden ország egy férfi- és egy női csapatot indíthat. Kivétel a rendező ország, amely három-három csapattal vehet részt a versenyen. Ráadásul szeretnénk azt kérvényezni, hogy indíthassunk fogyatékos sakkozók alkotta csapatot is. Jelenleg legalább negyven olyan fiatal játékosunk van, akikben óriási a potenciál. Nekik most van négy évük, hogy bebizonyíthassák, vannak olyan jó játékosok, hogy bekerüljenek a válogatottba. Erős magyar válogatottakat akarunk, amelyeknek ott kell lenniük a legjobb tízben.

Minden idők legkiválóbb női játékosa, Polgár Judit (mint a Nemzetközi Sakkszövetség tiszteletbeli alelnöke) közelről figyelte az eseményeket, a magyar pályázatot és annak győzelmét. Szerinte a pályázat pozitív elbírálásában szerepet játszott az, hogy Magyarországnak nagy sakkmúltja van. – Tudják, hogy szép hagyományokkal rendelkezünk a sakk terén, és általában is sok sporteseményt rendezünk – mondta. Szerinte a rendezés nagy lökést adhat a sportágnak itthon, ám ehhez pénzt is be kell fektetni. – A sakk olcsó sportágnak tűnik, de az edzőket meg kell fizetni, a számítástechnikát mögé kell rakni, a versenyekre el kell jutni, a tehetségek kibontakoztatásához kell egy stabil háttér. Remélem, az arra érdemesek ezt megkapják. A rendezés abban is nagy lökést ad majd, hogy sok gyerek ismerkedik meg a játékkal, és több családban is fókuszba kerül a sakk.

 

A cikk a 168 óra hetilap 2020. december 16-i számában jelent meg.