Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Magyarország kézilabda-nagyhatalom lesz, 2025-ben már kézilabda-világbajnokságot akar rendezni

2019. szeptember 27. 14:55 - szerző: 168 Óra/MTI

Magyarország jelezte szándékát a 2025-ös és a 2027-es férfi, valamint a 2027-es női kézilabda-világbajnokság megrendezésére. A nemzetközi szövetség (IHF) honlapjának híradása szerint a fideszes Kocsis Máte vezette magyar szövetség (MKSZ) mindhárom eseményre önállóan adott be szándéknyilatkozatot. A helyszínkijelölésre februárban kerül sor.

– Egyelőre csak az érdeklődésünket jeleztük az IHF-nek, ami nem jelenti azt, hogy valamennyi tornára beadjuk a pályázatot, hiszen még nem ismerjük a részletes pályázati kiírást és annak határidejét sem – olvasható az MKSZ honlapján Horváth Gabriella főtitkár nyilatkozata.

A tatabányai kézilabda aréna látványterve

Az MKSZ a 2022-es férfi Európa-bajnokságot Szlovákiával közösen rendezi, a 2024-es kontinenstorna lebonyolítására pedig Ausztriával és Svájccal közösen pályázott. Női világbajnokságot 1982-ben és 1995-ben rendeztek Magyarországon, utóbbit Ausztriával közösen, férfi vb-re viszont még soha nem került sor.

Horváth Gabriella elárulta, amennyiben Ausztriával és Svájccal közösen megkapják a 2024-es női Európa-bajnokság rendezési jogát, az befolyásolhatja a 2025-ös vb-kandidációt is, hiszen a férfi torna csupán egy hónappal követi a női kontinensviadalt, és ennyi időn belül nem lehet két ekkora versenyt megrendezni.

Ettől függetlenül – fűzhetjük hozzá – az Orbán-kormány gőzerővel készül a kézilabda-nagyhatalmi státuszra, nemrég írtuk meg, hogy a 2022-es kézilabda Európa-bajnokság helyszíneinek a felépítése biztosan nem áll meg 150 milliárd forintnál. 

Az idei női világbajnokságra decemberben Japánban, a 2021-es a férfi vb-re Egyiptomban, a nőire Spanyolországban kerül sor, a 2023-as férfi torna helyszíne Lengyelország és Svédország, a nőié Dánia, Norvégia és Svédország.

A 2025-ös és a 2027-es világbajnokságokra a következő országok jelezték rendezési szándékukat:

Férfi világbajnokság, 2025

  • Horvátország, Norvégia és Dánia közösen
  • Magyarország
  • Svájc

Női világbajnokság, 2025

  • Németország és Hollandia közösen

Férfi világbajnokság, 2027

  • Horvátország, Norvégia és Dánia közösen
  • Magyarország
  • Németország

Női világbajnokság, 2027:

  • Magyarország
  • Koreai Köztársaság