Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

A rasszizmus ellen akart kiállni Lewis Hamilton a Magyar Nagydíj előtt, de sporttársai nem vették komolyan

2020. július 20. 11:59 - szerző: 168 Óra - forrás: HVG.hu

A Magyar Nagydíj előtt szeretett volna kiállni a rasszizmus ellen Lewis Hamilton, ám nem sikerült mindenkinek méltó módon csatlakoznia a kezdeményezéséhez: a himnusz előtt akart térdre ereszkedni – tisztelegve George Floyd emléke előtt –, de 

nem érkezett meg időben mind a húsz versenyző,

és ahogy egy héttel korábban Ausztriában, ezúttal sem térdelt le mindenki. Mint a Vezess.hu írja, a bokszutcába terelt pilóták egy része térdelt, mások álltak, voltak, akik az utolsó pillanatban estek be „End Racism”-póló (Antonio Giovinazzi) vagy épp kötelezően viselendő arcmaszk nélkül (Valtteri Bottas), volt, aki meg sem jelent, ráadásul a térdelés közben már szólt a himnusz is, ami külön pikantériát adott a dolognak.

Forma-1-Magyar Nagydíj Lewis Hamilton a Magyar Nagydíjon "Black Lives Matter" pólóban
Fotó: Mark Thompson

A hatszoros világbajnok, aki a hétvégén nyolcadszor nyert a magyar pályán, rendkívül dühös és csalódott. Szerinte a Forma–1 vezetésének, a csapatoknak és a versenyzőknek is sokkal többet kell tenniük a rasszizmus és az egyenlőtlenségek elleni küzdelem érdekében. Ehelyett a versenytársaival elsiették az egészet, és ennél sokkal komolyabb szervezésre lenne szükség.

Mint az Instagram-oldalán írja a Mercedes versenyzője,

kínos, hogy sok csapat nem állt ki nyilvánosan a sokszínség mellett,

és az is, hogy nem sikerült megfelelő időt találni arra, hogy a térdelés szimbolikus gesztusával éljenek a futam előtt. 

„Nem számít, hogy állsz vagy térdelsz, de meg kell mutatnunk a világnak, hogy az F1 egységes az egyenlőség és a befogadás melletti elkötelezettségében” – írta Hamilton. Azt ugyanakkor biztatónak tartja, hogy több versenyző is kapcsolatba lépett vele azzal, hogy részese szeretne lenni a rasszizmus elleni küzdelemnek, és tudni akarta, hogy hogyan segítheti az ügyet.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Today I raced for everyone out there who is pushing to make positive change and fight inequality, however, sadly, as a sport we need to do so much more. It is embarrassing that many teams have not made any public commitment to diversity or that we couldn’t properly find time to make a symbolic gesture in support of ending racism before the race. Today felt rushed and massively lacked organisation and effort, which in turn dilutes the message and makes it seem like there was something more important. It doesn’t matter if you stand or kneel, but we should be showing the world that F1 is united in its commitment to equality and inclusivity. F1 and the FIA need to do more. There is no quick fix for racial inequality, but it is certainly something that we can’t just acknowledge once and then move on. We have to stay focussed, keep highlighting the problem and hold those with the power accountable. #BlackLivesMatter #EndRacism

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés,

 

(A hvg.hu nyomán)