A focistáknak is csökkenthető lesz a fizetése járvány idején - véget vet a kormány a klubokon belüli bérvitáknak

2020. április 23., 06:00

Szerző: Árpási Bence

Alighanem megunta a kormány, hogy a klubok is hiába szeretnék mérsékelni a labdarúgók béreit a járvány miatt, a játékosok egyszerűen nem hajlandóak a megállapodásra. Több klub is tárgyalást folytat a játékosokkal. A legutóbb Siófokon derült ki, hogy a labdarúgók csak fizetésük 30 százalékáról lennének hajlandóak lemondani. 

A helyzet nem magyar sajátosság, az európai topligákban is hasonló helyzettel szembesültek a szövetségek és a menedzsmentek. 

Magyarországon ezt egy huszárvágással rendezné el a kormány. Mint a 168 Óra észrevette,

a legfrissebb rendelet értelmében a klubok egyoldalúan is lefaraghatnak a bérekből.

Ezzel a lehetőséggel a munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében foglalkoztatott hivatásos sportoló és sportszakember javadalmazása csökkenthető a veszélyhelyzet ideje alatt. Ez a rendelkezés akkor is érvényes a ha a megbízási díj a számvitelről szóló törvény alapján bérköltségként kerül kifizetésre.

A csökkentés mértéket is megállapítják: ezt 70 százalékban maximálják.

Labdarúgó Magyar Kupa - Debreceni VSC - Mezőkövesd Zsóry FC A gólszerző debreceni Zsóri Dániel a Magyar Kupa negyeddöntőjében játszott Debreceni VSC - Mezőkövesd Zsóry FC mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2019. március 12-én
Fotó: Czeglédi Zsolt
 

Azon sportági szakszövetség égisze alatt működő klubok is élhetnek ezzel a lehetőséggel, amelyek nem tartoznak az ún. látvány-csapatsportban működő törvény hatálya alá. Itt ugyanazok a rendelkezések érvényesek, amelyek a focistákra is.