Fele annyiba került a dél-koreai vizes világbajnokság, mint két éve a budapesti

2019. július 31., 10:24

Szerző:

Mivel még mindig nem készített pontos, nyilvános elérhető elszámolást a kormány a 2017-es budapesti vizes világbajnokságról, a becslések nagyjából 108-130 milliárd forint közötti költségekkel számolnak.

Ehhez képest a most befejeződött kgvangdzsui vb költségvetése publikus, és a legutolsó jelentések szerint 54 milliárd forintnak megfelelő koreai vonba került, vagyis fele annyiba, mint a magyar rendezés.

– írja a 444. A dél-koreai pályázat fontos szempontja volt, hogy a meglévő uszodákra alapoztak, valamint amit mégis fel kellett építeni, azt ideiglenes jelleggel húzták fel, hogy ne kellejen később a fenntartással bajlódniuk. A legnagyobb beruházás a főuszoda bővítése volt, ezzel szemben Budapesten csak a Duna Aréna felépítése 43 milliárd forint volt.

A koreai rendezés befektetésre is gondolt, így a sportolók számára kialakított "falu" új épületeit eladásra szánják a város lakóinak, ami kompenzálja a kiadásaikat.

Mindezek fényében érdemes lesz majd követni a 2027-es budapesti vizes világbajnokság költségeit is, ugyanis a főváros ismét elnyerte a rendezés jogát.