Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Fair play-díjat kapott a nemzetközi szövetségtől a magyar férfi kardcsapat

2019. december 1. 12:39 - szerző: MTI

Az emlékezetes budapesti világbajnoki döntő - a dél-koreaiaktól elszenvedett egytusos vereség - után tett sportszerű nyilatkozatáért fair play díjat vehetett át a magyar férfi kardcsapat a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) lausanne-i gáláján.

A júliusi világbajnokságon  a férfi kardcsapatok fináléjában az dél-koreaiak 45-44-re győztek - ezzel sorozatban harmadszor lettek világbajnokok -, de több vitatott ítélet született, a döntő után a bírói testület fel is mentette a további munkavégzés alól a közreműködő zsűripárost a megméretésen.

Vívó-vb - Férfi kard csapatverseny Gémesi Csanád, Decsi Tamás, Szilágyi Áron és Szatmári András
Fotó: MTI/Czagány Balázs

A magyar szövetség honlapja felidézte, hogy a döntőt követő sajtótájékoztatón az újságírók bíráskodással kapcsolatos kérdést is feltettek, amire a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron így reagált:  – Természetesen voltak kétes találatok, de nem emiatt kaptunk ki, nem szeretnénk erre fogni a vereséget. Ezután csapattársaihoz fordult, és kérdésére Szatmári András, Decsi Tamás és Gémesi Csanád is megerősítette ugyanezt.

A FIE illetékesei már akkor jelezték, hogy sportszerűnek tartják a nyilatkozatot, és a csapat tagjai utóbb meghívót kaptak a közgyűlést követő gálavacsorára, ahol Aliser Uszmanovtól, a nemzetközi szövetség elnökétől vehették át a fair play díjat.

Ugyancsak díjazott lett a világranglista élén végző - Andrásfi Tibor, Bende Bence, Koch Máté, Nagy Dávid alkotta - junior világbajnok férfi párbajtőrcsapat. Ezt az elismerést Csampa Zsolt, a magyar szövetség elnöke vett át.