Zúgott a stadionban, hogy a döglött magyar jó magyar

2019. augusztus 2., 20:35

Szerző:

Pénteken a Budapest Honvéd FC hivatalosan is óvást nyújtott be a Craiova ellen játszott, botrányba fulladó csütörtöki Európa-liga mérkőzés miatt, amely a lelátókon folyamatos román provokációval, a pályán pedig szinte verekedésig fajuló jelenetek közepette tizenegyes-párbajjal és a klub kiesésével ért véget.

Fotó: Budapest Honvéd Online

Ez a második mérkőzés volt a két együttes között, az elsőt július 25-én Győrben játszották, Tóth Csaba, a Budapest Honvéd  biztonsági szolgálatát is ellátó HardGuard Group helyszíni vezetője pedig az Indexnek elmondta, hogy a románok már akkor sem igazán bírtak magukkal, rengeteg pirotechnikai eszközt, görögtüzet és hanggránátot hoztak, amelyeket a stadion előtt dobtak el, amikor kiderült  hogy ilyesmit nem vihetnek be. Ami a második mérkőzést illeti, szerda este már kitört egy verekedés Craiova központjában, aztán jött a csütörtöki visszavágó, amelyen a románok folyamatosan provokálták a magyarokat.

  • Az egész a beléptetésnél kezdődött, a Budapest Honvédot kísérő magyaroktól beléptetéskor el akarták venni az övet, az UEFA-ellenőr közbelépésével kellett fenyegetőzni, hogy csak a veszélyesnek minősíthető övcsatoktól szabadítsák meg. 
  • Senki nem nyitott büfét a magyar szurkolóknak, az ennek miértjét firtató kérdést pedig a román rendezők azzal intézték el, hogy aki enni vagy inni akar valamit, azt átkísérik a román szektoroknál lévő büféhez. Egyesével. Végül sikerült elérni, hogy odahozzanak egy asztalt a magyar szektor elé, ahol chipset és kétféle üdítőt lehetett venni.
  • A román szurkolók trianonoztak, szidták és hanggránátokkal dobálták a magyarokat. – Döglött magyar a jó magyar! – skandálták folyamatosan.
  • Mindezt a rendőrök mosolyogva nézték, nem léptek közbe, a kivezényelt csendőri egységek pedig néha erődemonstrációként fel-felvonultak a magyar szektor előtt. 

– Itt volt 200 szurkolónk, akik arra vártak, hogy mikor verik őket agyon

– írta le a hangulatot Tóth Csaba, aki szerint egyszer ugyan a magyar szurkolók is megbontották a rendet, de ezt kemény román provokáció előzte meg. – Összeálltak szemben egymás mellett, és a fekete pólókon ott volt nagy betűkkel, hogy Trianon. A rendezők, rendőrök részéről mindenki csak tétlenül nézte, senki sem avatkozott közbe. Ekkor a magyarok megindultak, és kiléptek a szektor melletti lépcsőre, amiről nekünk azt mondták a mérkőzés előtt, hogy le lesznek zárva. De simán kiengedték a szurkolókat, aztán viszont, amint kint voltak, rögtön megindult feléjük vagy 80 csuklyás csendőr. Majd elkezdték befelé szorítani a magyarokat a saját szektorukban. Ekkor avatkoztunk közbe – mesélte a biztonsági főnök. 

A Budapest Honvéd a tizenegyesekkel 3-1-re kapott ki a Craiovától és esett ki az Európa-ligából, a klub vezetése azonban azonnal jelezte, hogy megóvja a botrányba fulladó mérkőzést.