Benyújtották a törvényjavaslatot, az orgia miatt Borkai Zsolt bukhatja az olimpiai járadékát

2019. október 22., 13:25

Szerző:

Hétfőn az Országgyűlés előtt Steinmetz Ádám jobbikos képviselő, a 2004-es athéni olimpia aranyérmes vízilabdázója faggatta arról Orbán Viktort,

mit fog tenni az olimpikonok Borkai Zsolt által megtépázott tekintélyének megóvása érdekében, 

viszontválaszában pedig azt is jelezte, hogy már benyújtott egy törvényjavaslatot „Az olimpiai járadék erkölcstelen életmóddal történő összeférhetetlenségének megállapításáról” címmel. Ez a sportról szóló 2004. évi I. törvényt egészítené ki. A jogszabály most úgy szól, hogy az a valaki válik érdemtelenné a járadékra, aki büntetett előéletű vagy büntetlen előéletű, de akivel szemben a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt próbára bocsátást alkalmazott a próbaidő, annak meghosszabbítása esetén a meghosszabbított próbaidő elteltéig. Ehhez Steinmetz Ádám törvényjavaslata fűzné hozzá, hogy érdemtelenné válik az is, akivel szemben – büntetlen előéletére tekintet nélkül – a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Etikai Bizottsága megállapítja, hogy olyan magatartást tanúsított, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen és az olimpikonok társadalmi megítélését rombolja.

A jobbikos képviselő ezt visszamenőleges hatállyal léptetné életbe, ha pedig elfogadják, a szexbotrányhős győri polgármester, Borkai Zsolt is bukhatja az olimpiai járadékát. Ez a 2018-as vagyonnyilatkozata tanúsága szerint 263 200 forint havonta. 

Borkai Zsolt az 1988-as szöuli olimpián lólengésben szerzett aranyérmet. 2010 és 2017 között ő volt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.