A Times szerint lefújhatják a tokiói olimpiát, a japán kormány tagadja

A japán kabinetfőnök-helyettes szerint nem tárgyalnak arról, milyen módon lehetne kihátrálni a tavalyról idénre halasztott tokiói nyári olimpia megrendezéséből.

2021. január 22., 10:49

Szerző:

A Times a koalíció egy meg nem nevezett, rangidős tagját idézve arról írt, a koronavírus-járvány miatt a kormányzat tagjai egyetértettek abban, hogy a játékok lebonyolítása "kudarcra van ítélve", Tokió pedig abban gondolkodik, hogy a következő szabad esztendőben, 2032-ben tartaná meg inkább az eseményt. A 2024-es olimpiát Párizs, a 2028-ast Los Angeles rendezheti.

"A fókuszban most az áll, hogy olyan megoldást találjunk a törlés bejelentésére, amely a legkisebb presztízsveszteséggel jár, ez ugyanis nyitva hagyná a lehetőségét egy későbbi rendezésnek" - idézte a Times a japán politikust, aki hozzátette, senki nem szeretné elsőként közölni, hogy az idén nem lesz olimpia, de abban már egyezség született, hogy "túlságosan nehéz lenne" megtartani. "Személy szerint azt gondolom, hogy nem lesz tokiói olimpia" - jelentette ki.

Szakaj Manabu kabinetfőnök-helyettes a Times-ban megjelentekre reagálva egy pénteki sajtótájékoztatón "teljes mértékben" tagadta, hogy ezek a "nem tényszerű" állítások igazak lennének. "Természetesen figyelembe kell vennünk a külföldön kialakult helyzetet, és egy ponton majd dönteni kell arról, hogy valóban megtartjuk-e az eseményt, de addig is, a japán kormány mindent megtesz, amit meg kell tenni" - nyilatkozta Szakaj.

A Tokói Olimpia első halasztásáról tavaly márciusban döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, Tokió városa és a japán kormány. A tavalyról elhalasztott olimpia július 23-án, a paralimpia pedig augusztus 24-én kezdődne Tokióban.

(MTI)