Veszélyben az Európa-rekorder magyar áfakulcs

2018. október 3., 14:50

Szerző:

Az Európai Parlament képviselői szerdán támogatták az áfaszabályok Európai Bizottság által javasolt reformjának jó részét, néhány módosítással – köztük a legfelső áfakulcs meghatározásával.

A ház két jogszabály-tervezetről szavazott. Az egyik (536 szavazat mellette, 19 ellene, és 110 tartózkodás) az egységes piacon belüli kereskedelmet hivatott egyszerűsíteni elsősorban a kis- és középméretű vállalkozások számára, míg a másik (536 szavazat mellette, 87 ellene és 41 tartózkodás) – amelynek jelentéstevője Szanyi Tibor magyar szocialista képviselő – egyértelműbb áfakulcs-rendszert kíván létrehozni. Mindkét tervezet a teljes áfarendszer-reform részét képezi, melynek általános célja, hogy egyértelműsítse a határokon átnyúló kereskedelem során alkalmazandó szabályokat.

Az Európai Unió tagállamai évente csaknem 50 milliárd eurótól esnek el áfacsalások miatt – mutatják egyes tanulmányok.

A két parlamenti szavazás során a képviselők nagyrészt támogatták a bizottsági javaslatot, ugyanakkor

  • kezdeményezték egy 25 százalékos legfelső áfakulcs meghatározását,
  • vitarendezési eljárások bevezetését,
  • és egy olyan tájékoztató portál létrehozását, amely azonnal pontos információval szolgál a tagállamokban meglévő áfakulcsokról.

A szavazást megelőző vita során Jeppe Kofold, az áfaszabályok témájáért felelős dán szocialista képviselő kijelentette: „Jelenleg sokféle áfarendszer létezik az Európai Unióban, tele kiskapuval és fekete lyukkal. Ez vezetett el oda, hogy egyre több áfabevétel tűnik el.

Az előttünk lévő reformokkal évente 41 milliárd euróval csökkenthetjük ezt az áfabevétel-kiesést, egymilliárd euróval pedig a vállalatok adminisztratív költségeit."

Az áfakulcsok témaköréért felelős Szanyi Tibor elmondta: „Az áfarendszer reformja alapvetően fontos az uniós vállalkozások támogatása szempontjából. A jelenlegi rendszer a mai globalizált világban egyszerűen nem működik. A reformok a jelenlegi rugalmasságot fenntartva csökkentik a tagállamok közötti különbségeket, támogatják a kis- és középvállalkozásokat, és a szociális és környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszik."

Szanyi szerint a most az EP által javasolt rendszer kedvező, rugalmas módszerekkel egyenlítené ki az európai áfarendszert, végső soron pedig a költségvetési források biztosítása és a káros adóverseny elkerülése céljából, az összes áfakulcsot figyelembe véve egy 12 százalékos súlyozott átlag lehet majd „kötelezően elérendő" minden tagállamban. 

Szanyi egyébként a szavazás után azt közölte, a jelentés magyar vonatkozása is jelentős, hiszen „miután már többször bebizonyosodott, hogy a magyar kormány súlyosan megsérti a jogállamiság keretrendszerét, mi több aktívan igyekszik azt le is bontani és ezért Orbánékat már többször szégyenpadra küldték a különböző nemzetközi szervezetek és az Európai Unió is, a mai napon – a Fideszt is tagjai közt tudó Európai Néppárt (EPP) tagjainak többsége igen szavazatával – azt is felrótta az Európai Parlament a magyar kormánynak, hogy a leginkább a kevésbé tehetős honfitársainkat sújtó 27 százalékos általános áfamérték elfogadhatatlan Európában.

A szocialista EP-képviselő felszólalásában azt is hangsúlyozta, hogy a kedvezményes adómérték alkalmazásának a végső fogyasztók javára és a KKV-k támogatására kell történnie. „A Szocialisták és Demokraták frakciója számára különösen fontos volt, hogy a kedvezményes adókulcsok alkalmazása esetén a szociális és környezetvédelmi szempontokat figyelembe vegyék a tagállamok és, hogy ne engedjük a káros vagy luxus termékek kedvezményezettségét” – tette hozzá Szanyi.

Az EP Tájékoztatási Irodája szerint az Európai Bizottság jogszabály-tervezetén javasolt változtatások most a Európai Tanács elé kerülnek. A jogszabályt az utóbbi, azaz a tagállamok állam- és kormányfői fogadják majd el.

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.