Vaspondrók, vállalati üdülő és a létszám…

A decemberi szakszervezeti sztrájkkövetelések mindössze egyharmada megy át a törvényesség szűrőjén, a tizenkét követelésből mindössze négy lehet munkabeszüntetések alapja. Ezt erősítette meg a Fővárosi Bíróság a héten elküldött ítéletében és azt is leszögezte, hogy a követelések utólagos kibővítésének, „értelmezgetésének” helye nincs, ennek a lehetőségét is elutasították jogerős ítéletükben a bírák.

2009. július 18., 11:21

A bíróság ítéletében szó sincs a sztrájk folytatásáról, állítólagos „görög sztrájktörőkről” vagy éppen „munkahelyi megfélemlítésről”, sőt a Kollektív Szerződéssel kapcsolatos szakszervezeti követelést is jogtalannak ítélte a bíróság - áll a Budapest Airport közleményében.

Mindössze négy pontot talált a bíróság olyannak, amelyek – elvben – munkabeszüntetés alapjául szolgálhatnak. Ezek sorrendben:

1. A létszámhiány és az ezzel összefüggő túlmunkavégzés. A kérdést azóta meghaladta az élet, az új munkarendek bevezetésével ez a kérdés megoldódott, ráadásul a közel 10 %-al visszaesett forgalom miatt kevesebben is el tudják látni a korábbi feladatokat. A Budapest Airport az új munkarendek és a jobb munkaszervezés bevezetésével tavasz óta lényegesen csökkentette a dolgozókat megterhelő túlórák számát.

2. A pihenőhelyiségekben tapasztalt vaspondrók és hangyák. A BA azóta kifestette és rendbe hozatta a pihenőhelyiségeket, erről a szakszervezetek képviselői is meggyőződhettek a bejárás és az elkészült munkák átvétele során.

3. A vállalati üdülő visszaszerzésének kérdése. A BA minden tőle – jogilag – telhetőt megtett, a BA Zrt. vállalati üdülője jelenleg is a magyar állam tulajdonában van, ebben az ügyben a BA nem, csak az MNV dönthet.

4. A bérkülönbségek és bérfeszültségek kérdése. Ebben a kérdésben folytatódik a párbeszéd, az új munkarendek és a minőségi bónusz bevezetésével sikerült megtenni az első lépéseket a bérkülönbségek csökkentésének irányába. Azt is látni kell, hogy az évtizedek alatt kialakult bérkülönbségeket nem lehet egyetlen tollvonással, azonnal megszüntetni.

Minden más szakszervezeti követelést jogtalannak ítélt a bíróság, aki egyébre hivatkozik – valótlant állít. A bíróság szerint még az a szakszervezeti követelés sem lehet sztrájk alapja, hogy a BA vállaljon kötelezettséget arra, hogy három évig nem mondja fel a Kollektív Szerződést. Egy ilyen egyoldalú korlátozás – a bíróság jogerős ítélete szerint – törvénytelen, hiszen megakadályozza a jogszerű felmondás lehetőségét.

A bírósági ítéletben egyetlen szó sem esik állítólagos „görög sztrájktörőkről”, sem arról, hogy a sztrájk állítólag „bármikor folytatható” sem valamiféle „munkahelyi megfélemlítésről”. Az egyértelműség kedvéért a bírósági végzést feltesszük az internetre, hogy mindenki elolvashassa.

A pénzügyi válság súlyos csapást mért egész Európa és Magyarország gazdaságára, különösen a mi ágazatunkat, a légi közlekedést sújtotta erősen. Eddig a BA-nak sikerült a dolgozók döntő többségét megóvnia a válság kíméletlen hatásaitól, sikerült megőrizni a munkahelyek biztonságát a bérek értékcsökkenését is sikerült mérsékelni, sőt a repülőtér fejlesztése is folytatódik. Ilyen helyzetben legalábbis felelőtlenség ismét sztrájkkal fenyegetőzni, az elért eredményeket ismét veszélybe sodorni - áll a Budapest Airport közleményében.