Valami nem stimmel, jelentősen csökkent a magyar külkereskedelmi többlet

2019. június 7., 14:19

Szerző:

Bár 3,6 százalékkal nőtt az exportált termékek euróban számított értéke áprilisban, annál jelentősen nagyobb volt a Magyarországra importált termékek növekedése, amely 7 százalékkal volt magasabb a tavaly áprilishoz képest- írja a napi.hu.

Áprilisban a kivitel értéke közel 8,9 milliárd eurót (2834 milliárd forint), a behozatalé 8,6 milliárd eurót (2754 milliárd forint) tett ki, a külkereskedelmi többlet így 228 millió euró (80 milliárd forint) volt.

Ez majdnem fele a tavalyi 150 milliárd forintos külkereskedelmi többletnek, azaz a visszaesés jelentős.

Bár egyetlen hónap jelentőségét nem szabad eltúlozni, mindenesetre az figyelmeztető, hogy az idei első négy hónap alatt csökkent a kereskedelmi aktívum. Tavaly az év első harmadában 2,6 milliárd euró volt összesen, idén ez eddig 2,081 milliárd euró, azaz nagyjából az ötödével alacsonyabb.

Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnerének számító Németország külkereskedelmi mérlege is romlott, amit elemzők a kereskedelmi viták miatt lassuló világgazdasági növekedés hatásával magyaráznak. A legjelentősebb magyar export a német autógyárak (Audi, Mercedes) magyarországi üzemeiből származik.

Fontos kiemelni, hogy a romló forint árfolyama pozitívan befolyásolná a külkereskedelmi mérleget, ennek hatása mégis eltörpülni látszik.

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.