Út a pénzügyi tudatosság felé

2020. július 28. 18:57 - szerző: Szponzorált tartalom

Sokan úgy vélik, hogy a legtöbb pénzügyi probléma a pénzügyi jellegű területeken szerzett hiányos tanulmányokból fakad. Hogyan is várhatnánk el egy vagy több generációtól, hogy átgondolt és megalapozott döntést hozzon egy olyan területen, amihez nem ért?

A pénzügyi ismeretek kicsit olyanok, mint a közlekedés. Akkor is érteni kell hozzá valamelyest, ha nem ez a szakterületünk. Mint ahogy nem kell ahhoz közlekedésmérnöknek lenni, hogy tudjuk mit jelent a piros lámpa vagy a zebra. Te pédául pontosan tisztában vagy vele, mit vállalsz, amikor személyi kölcsönt tervezel igényelni? Az ilyen jellegű ismereteink mindennapi életünk részét képezik, és ha az iskolában nem esik szó róla, akkor bizony érdemes magunkat képezni a témában.

Mit jelent pénzügyileg tudatosnak lenni?

A pénzügyi tudatosság egy eszköz és egy állapot. Aki tudatosan kezeli pénzügyeit, az az életét egyfajta pénzügyi egyensúly köré szervezi. Ez azt jelenti, hogy a kiadásai és amit havonta félretesz megtakarításként, nem haladják meg a bevételeit. Tudja, mennyit ér a munkája és azt is, milyen irányba képezze magát, hogy még többet érjen. Hiszen ez is a képlet része.  

Aki tudatosan kezeli pénzügyeit, az pontosan tudja, mire mennyit költ. Hajlamosak vagyunk csak a nagyobb kiadásokra koncentrálni, miközben észre sem vesszük, párszár forintjával, hogy folyik ki a pénz a kezünkből. Lekapcsoljuk a lámpát, hogy ne fogyasszon sok áramot, nem is gondolva, hogy a havi csoki pénzből egész évben éghetne az a lámpa.  

Ne keverd össze az igényeidet a vágyaiddal. Lehet, hogy vidéken élsz és nem tudsz autó nélkül létezni. Neked az autó egy igényed. Viszont az, hogy ez az autó csak egy 10 millió forintos coupé lehet, az már a te vágyad. Egyszer számold ki, hogy mennyi időt adsz az életedből azért, hogy olyan autóval járhass. Tényleg megéri? 

Azért érdemes a pénzügyi tudatosságot elsajátítani, mert ezzel érhető el a pénzügyi szabadság. A pénzügyi szabadság pedig nem más, mint az az állapot amikor úgy telnek a hétköznapok, hogy nem aggódsz a pénzügyeid miatt. Amikor tudod, hogy hozhat bármilyen pénzügyi helyzetet a koronavírus, te a megtakarításaidnak hála biztonságban vagy.

 

Ismerkedj meg a költségeiddel!

A legtöbb embernek fogalma sincs, mire megy el a pénze. Te biztosan tudod? Ha nem, tölts le egy költségkövető alkalmazást a telefonodra és írj be minden elköltött forintot. Akkor csinálod jól, ha hó végén mikor összeveted a pénztárcáddal és a bankszámláddal, nem tapasztalsz eltérést.  

A költségeid követésének csak akkor van értelme, ha tényleg minden forintot felírsz és ha hó végén le tudod vonni a következtetéseket. Mi az, amire aránytalanul sokat költesz? Hogyan tudsz ezen változtatni? Ha a költségeidből le tudsz faragni havi 20 ezer forintot, az pontosan olyan, mintha 20 ezer forinttal többet keresnél. 

 

Így tervezz előre

Az egyik legjobb megoldás, ha egy kicsit becsapod magad. Mikor hónap végén leülsz átnézni a költségeidet, egyúttal tervezd meg a következő hónapot. Tedd külön azt a pénzt, amit élelmiszerre tervezel költeni, és bevásárlásaid során abból fizess. Csináld meg ugyanezt minden főbb kategóriával. Ezt hívják boríték rendszernek. Hidd el, teljesen más mentalitással fogsz vásárolni akkor, ha egy kisebb összeg lebeg a szemed előtt amit be kell osztani a hónapra, mintha a teljes bankszámlád értékét látod.