Újabb milliárdokat kapott a Hungaroring az Orbán-kormánytól

2018. szeptember 11., 15:00

Szerző:

Idén 12,59 milliárd forint támogatást szavaztak meg a Forma-1 mogyoródi futamát rendező Hungaroring Sport Zrt.-nek – szúrta ki a 24.hu a kormány.hu-n megjelent listát. A dokumentum azt összegzi, hogy milyen cégekkel, milyen értékben szerződött az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A 12,59 milliárd forintos összeget 

  • a 2018. évi nagyfutam lebonyolítására,
  • a Red Bull Air Race Világkupa budapesti futamának megrendezésére,
  • a 2018. évi Formula-1 Világbajnokság Magyar Nagydíj rendezői jogdíjának finanszírozására, valamint
  • további kiemelt rendezvények lebonyolítására kapta a részvénytársaság.

A portál összegezte, hogy a Hungaroring az utóbbi években mennyi állami támogatást kapott. Az összeg évről évre emelkedett, így 2013 óta a most megítélt apanázzsal együtt 66 milliárd forint állami támogatáshoz jutott a társaság. Közben a nettó árbevétel is nőtt, tavaly már elérte az 5,8 milliárd forintot. Ehhez képest szerény adózás előtti eredményt mutattak ki, tavaly mindössze 46,5 millió forintot.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 33. Forma-1 Magyar Nagydíj rajtját megelőző sajtótájékoztatóján jelentette be idén júliusban, hogy a jövő évi versenyhétvége után kezdődhetnek meg a stratégiai fejlesztési programban szereplő beruházások a Hungaroring területén.

444 korábbi cikkében azt boncolgatta, hogy vajon miért ad a kormány ilyen bőkezű támogatást a cégnek. Azt írják, a hivatalos válasz az ilyen esetekben az, hogy az elköltött állami pénz az országimázst javítja, pörgeti a turizmust, vagyis közvetve bejönnek az elgurult adóforintok.