Palotai Dániel lesz az IMF ügyvezető igazgatója

2020. október 28. 19:30 - szerző: 168 Óra - forrás: Index

Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank eddigi ügyvezető igazgatója és főközgazdásza november elsejétől első magyarként kerül be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfelső döntéshozó testületébe – értesült az Index.

A 24 tagú igazgatótanácsban a közép-kelet-európai országcsoport (Törökország, Ausztria, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Belorusz, Szlovénia és Koszovó) képviselője lesz, amitől azt reméli, hogy a térség számára kedvező eredményeket érhet el.

Elsősorban a hazai érdekek hatékony képviseletét tartom feladatomnak, és hogy minél reálisabb, mélyebb és pozitívabb kép alakuljon ki Magyarországról – mondta a portálnak a pénzügyi szakember. 

Palotai Dániel
Fotó: Youtube

Palotai emlékeztetett, hogy a 2008 őszén kért IMF-hitel ellenében megszorításokat vártak el a magyar kormánytól, miközben a GDP 80 százalékát meghaladó államadósság miatt amúgy is nagyon nehéz helyzetben volt a hazai gazdaság. Emiatt az Orbán-kormány 2010-ben visszautasította az IMF-programot, és helyette kidolgozta a Széll Kálmán-tervet, amely egyebek között az arányos, egykulcsos szja-val csökkentette a terheket és a válságadók bevezetésével a lakosság helyett a nagyobb teherbírású szektorokra hárította azokat. 

Ma már sokkal jobb Magyarország viszonya a Valutaalappal, mint tíz évvel ezelőtt, mivel közben az IMF-nél is belátták, hogy nem volt helyes a korábbi, főleg megszorításokon alapuló programjuk. A megszorításokon alapuló programok ugyanis nem vezethetnek sikerre, mivel csak elmélyítik a kialakult válságot, így rontják a költségvetés egyenlegét is –  mondta Palotai.