Előreláthatólag indexemlekedésre lehet számítani a tőzsdén

Indexemelkedésre lehet számítani a főbb európai piacokon a hétfői kereskedés kezdetén. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a nagyobb piacokon, Londonban, Frankfurtban és Párizsban 0,3-0,6 százalékos indexemelkedés várható nyitáskor.

2020. szeptember 14., 08:33

Szerző:

Pénteken vegyesen, többségében nyereséggel fejezték be a kereskedést az európai tőzsdék. Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 európai gyűjtőindexek 0,16 és 0,13 százalék emelkedést mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,09 százalékkal erősödött. Az európai és euróövezeti gyűjtőindexek bő másfél százalékos heti nyereséget értek el.

Londonban 0,48 százalék nyereséggel fejezte be a pénteki kereskedést az FTSE-100 index. Frankfurtban 0,05 százalékkal zárt alacsonyabban a DAX index, a párizsi CAC-40 pedig 0,20 százalékkal erősödött. Milánóban egy töredékpontnyi emelkedéssel 0,00 százalékon zárt a tőzsdeindex, Madridban viszont 0,80 százalékkal csökkent az árfolyamindex zárásra.

A pénteki kereskedés nagy vesztesei a banki papírok voltak, az ágazati mutató 1,6 százalékkal csökkent. A nyersanyagipari ágazat árfolyamindexe viszont két és fél százalékkal emelkedett.

A hétfői globális tőzsdenapot indexemelkedéssel indították el az ázsiai tőzsdék. Az indexemelkedés jórészt annak volt köszönhető, hogy az AstraZeneca gyógyszeripari vállalat szombaton bejelentette, hogy újrakezdi a COVID-19 oltásának harmadik fázisú tesztelését. Az amerikai Pfizer és német BioNTech közös oltóanyaga pedig a vasárnapi bejelentés szerint az év végére kerülhet a piacra. Az oltóanyagok megjelenésétől a gazdasági aktivitás fellendülését várják a befektetők.

Az ázsiai tőzsdeindexek nyereségben álltak az európai kereskedés kezdete előtt mintegy két órával. Tokióban, Sanghajban és Hongkongban 0,7 százalék körüli volt az indexemelkedés, Szöulban pedig 1,0 százalék feletti.

Az egyik legnagyobb árfolyamemelkedést a japán Softbank részvénye érte el hétfőn, 10 százalék felettit. Az Nvidia ugyanis megvásárolja a Softbanktól annak mobiltelefon félvezető áramköröket tervező brit érdekeltségét, az Arm Holding vállalatot.

Az olajár emelkedett hétfőn az amerikai olajtermelést a Mexikói-öbölben veszélyeztető trópusi vihar miatt. A Brent és a WTI olajtípusok bő 6 százalékot veszítettek a múlt héten és a kereslet várható romlásával szemben felmerült aggodalmak és a készletek növekedéséről szóló jelentések következtében sorban a második hetet fejezték be árcsökkenéssel.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt mintegy két órával a Brent nyersolaj ára 0,30 százalékkal állt magasabban a hétfői globális kereskedelemben hordónként 39,95 dolláron, a WTI ára pedig 0,59 százalékkal 37,55 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,01 százalékkal jegyzik magasabban 1,1847 dolláron, az arany spot ára 0,33 százalékkal unciánként 1946,77 dollárra emelkedett.

 

(MTI)