Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Tovább rontott a külföldi használt autók vásárlásán a forint-euró árfolyam

2019. november 3. 11:17 - szerző: 168 Óra/MTI

Csökkent a használt autók magyarországi importja 6,6 százalékkal az idei harmadik negyedévben, ezzel már kilenc hónapja tart a visszaesés, ami a Das WeltAuto közleménye szerint elsősorban a forint-euró árfolyam alakulásának következménye.

A forint-euró árfolyam augusztusi elszabadulásáank hónapjában egyébként 17,8 százalékos volt a használz autók importjának visszaesése.

 Az idén január és szeptember között 117 352 használt autót hoztak be Magyarországra, 2,2 százalékkal kevesebbet, mint 2018 azonos időszakában - ismerteti a cég az MTI-hez eljuttatott közleményében a Datahouse adatait idézve.

A hazai átírások ugyanakkor továbbra is nőnek, eddig 603 303  gépkocsi cserélt gazdát a magyarországi használt autók piacán, 5,9 százalékkal több, mint tavaly az elő kilenc hónapban.

Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója rámutatott: az autóimportot a forint-euró árfolyam befolyásolja leginkább, de már annak is vannak jelei, hogy a használtautó-vásárlók kezdik felismerni a külföldi autóvásárlás kockázatát. A határon túlról érkező gépkocsik ugyanis sokszor ismeretlen múlttal rendelkeznek, megbízhatóságuk is kérdőjeles, legfőképpen azért, mert többségükben idősebb modelleket választanak a vevők. Probléma esetén pedig a jogaikat sem tudják érvényesíteni - hívta fel a figyelmet a márkavezető.

A külföldről behozott autók között továbbra is népszerűek a felső-középkategóriás és egyterű autók, azonban az import 60 százalékát még mindig 10 évnél idősebb autók teszik ki.