Hiába hirdette ki a törlesztési moratóriumot szerdán Orbán Viktor, a bank másnap levonta a lakáshitele részletét olvasónktól

2020. március 21., 09:00

Szerző:

„Még várunk az állásfoglalásra” – ezt mondták olvasónknak a bankjánál péntek délelőtt, amikor telefonon arról érdeklődött, hogy végül miért vonták le számlájáról a lakáshitele aktuális törlesztőjét, holott a kormány, vagyis személyesen Orbán Viktor még szerdán bejelentette a hiteltörlesztési moratóriumot. A vonatkozó rendelet pedig még aznap este megjelent a Magyar Közlönyben. Ez arról szól, hogy csütörtöktől nem kell az adósoknak sem tőkét, sem kamatot, sem egyéb hiteldíjakat fizetniük.

A bank azonban másnap, csütörtök délelőtt mégis levonta olvasónk számlájáról a 43 ezer forint körüli összeget. 

A pórul járt ügyfél emiatt a bank ügyfélszolgálatát hívta, ahol nem tudtak magyarázatot adni. A cikk elején idézett mondattal próbálták rövidre zárni a beszélgetést, és mint kiderült: a bank még nem alakította ki a moratóriummal kapcsolatos állásfoglalását, ezért nem igen tudja tájékoztatni ügyfeleit a dologról, így arról sem, a levonást jóváírják-e később.

Fotó: Pixabay

A törlesztési moratórium rendkívül gyors, egyik pillanatról a másikra történő elrendelése egyértelműen kellemetlen helyzetbe hozta a bankokat,

a pénzintézet reakciója ugyanakkor mindenképp hamis,

már csak amiatt is, hogy legalább egy napjuk lett volna a rendelet áttanulmányozására. Ám a kormány egyértelművé tette, hogy a moratórium automatikus, vagyis, ha az ügyfél nem nyilatkozik, akkor a hitelt nem fogják levonni tőle. (Aki kéri a fenntartást, annak viszont kell.)

„Gondolkoztunk rajta a párommal, hogyan járunk jobban, hiszen legkorábban jövőre úgyis vissza kell fizetni és a jó ég tudja, akkor milyen feltételekkel kell a most elengedett részleteket törleszteni. De jelen helyzetben jól jött volna az összeg, akár csak most egyszer, és nem számítottam rá, hogy a bank megpróbál félrevezetni” – írja olvasónk.

Információink szerint pénteken még előfordulhatott, hogy a bankok levonták a törlesztőket, de igyekeznek az átállással, hogy a jövő héten ez már ne fordulhasson elő. De az már biztos, hogy a levont összegeket vissza fogják utalni, ez azonban akár három hetet is igénybe vehet.

A 168 Óra megkeresésére a szóban forgó pénzintézet, a Raiffeisen Bank közölte, hogy az automatikusan működő, összetett informatikai rendszerek átállítása, és

a törlesztő-részlet terhelések leállításának átfutása némi időt igénybe vett, így egy-egy ilyen eset előfordulhatott.

„Természetesen ezeket egyedi ügyfélbejelentés alapján kivizsgáljuk. Érkeztek már olyan ügyféljelzések, hogy nem kívánnak élni a fizetési moratórium lehetőségével” – jelezte lapunknak Murányi Ákos, a bank PR-menedzsere.