Több mint egymillióan tartoznak a NAV-nak

2018. augusztus 8. 10:32 - szerző: 168 Óra

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette a tavalyi évről szóló összesítését az adósokról. Az aktuális szégyenlistán számos ismert ember is megtalálható, de mellettük egészen megdöbbentő számú magánszemély és vállalkozás tartozik az adóhivatalnak, sokan közülük hatalmas összeggel – írja a 24.hu.

Az adóslistán a Kozsó (Kocsor Zsolt), a politikus Zuschlag János, a plasztikai sebész Seffer István, a fegyházbüntetését töltő volt nagyvállalkozó, Portik Tamás és a karcagi Dobrai Sándorné (ismertebb nevén Bróker Marcsika) a hosszú ideje tartozó adósok között szerepel.

Az összesítés szerint 2013 magánszemély, 707 egyéni vállalkozó és 32 lakcím nélküli személy tartozott június 30-án már 180 napnál régebben és 10 millió forintnál többel a NAV-nak. 1551 cégnek volt legalább hat hónapja százmillió forint feletti NAV-tartozása félévkor, közülük mindössze 356 működött még, vagy volt csődeljárás alatt.

A jelentősebb összegű tartozók listáján 81-en szerepeltek, a náluk megállapított adóhiány kis híján 10,8 milliárd forint volt, a bírságokkal együtt összesen 23,3 milliárd forinttal lógtak az adóhatóságnak.  Az öt legnagyobb tartozó közül amúgy három magánszemély volt.

Tavaly év végén több mint 1 millió 280 ezer adózó (magánszemély és vállalkozó) tartozott tavaly év végén, összesen 1216 milliárd forinttal.

Ez átlagban majdnem egymillió forintos tartozást jelent. Csökkent ugyan a vállalkozásoknál a hátralékos ügyek száma, és a tartozások összege is. A hátralékos magánszemélyek száma is jelentősen visszaesett az előző évekhez képest. A tartozások beszedésében nagy segítség volt az adóhatóság és a bankok közötti információcsere a bankszámla-adatokról.

Az adóhatóság tavaly összesen 261,6 milliárd forintot hajtott be, ebből 253,8 milliárd forint volt a NAV-tartozás, 7,8 milliárd forint pedig a megkereső szervek kérésére beszedett egyéb köztartozás.