Titkok titka: csak Rogán tudhatja, kik tárgyaltak a letelepedési programról a bevándorlási hivatalban

2018. január 12. 16:41

Nem tudni pontosan, hogy név szerint kik tárgyaltak a letelepedési kötvényprogramról a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatalban – tudta meg a Hír TV egy közérdekűadat-igénylés után.

A hivatal írásos válaszában csak annyit közölt, hogy meghívásukra 2016-ban és 2017-ben három alkalommal ültek le öt forgalmazóval tárgyalni, de jelenléti ívek nem készültek, így nem tudni, hogy a vállalkozásokat kik képviselték.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Talán még maguk a fideszesek sem tudják, ki vett részt ezeken az üléseken, legalábbis Kovács László szerint. A korábbi külügyminiszter a Hír TV online megkeresésére arra is felhívta a figyelmet, az Orbán-kormány igen „rejtélyesen” intézi az ügyeit, a kötvénybiznisz körül pedig még több a kérdőjel. „Két kormányban is külügyminiszterként tevékenykedtem, és mindig megvolt a tárcánál, hogy kik jönnek megbeszélésre” – mondta, hozzátéve:

„Rogán Antal tudhatja, hogy kik voltak jelen.”

Mint megírtuk, egy korábbi közérdekű adatigénylés nyomán kiderült, hogy Rogán Antal és Habony Árpád ügyvédje 10 milliárdot, Fidesz-közeli vállalkozók 155 milliárdot szakítottak a remek üzleten. 

A fél évvel ezelőtt véget érő program ötlete Rogán Antal fejéből pattant ki még 2012-ben. Hivatalosan arról szólt, hogy külföldiek magyarországi letelepedési engedélyt kaphattak, ha eleinte 250, aztán 300, utána pedig 350 ezer euróért (átszámítva hozzávetőlegesen 110 millió forintért) jegyeztek a letelepedési kötvényből. Magyarország garantálta, hogy mindenkinek visszafizeti a 350 ezer euróját, hiszen államkötvényről van szó, amellyel egy-egy kötvényvásárló a magyar államnak adott hitelt.