Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Tovább drágul a bolti tej, az EU-s átlag felett nőnek az árak

2019. december 3. 08:07 - szerző: MTI

Fél év alatt hat százalékkal emelkedett a nyers tej felvásárlási ára Magyarországon – idézi az MTI a Világgazdaság cikkét. Ez magasabb az EU-s áremelkedés mértékénél, de az is igaz, hogy az ár az átlagnál alacsonyabb szintről indult.

A magasabb árak megjelentek a feldolgozói átadási, majd a fogyasztói árakban is, de a jelenlegi árszint még mindig csak részben fedezi a feldolgozók költségeinek növekedését.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a nemzetközi piaci helyzet, a várhatóan folytatódó nyerstejár-emelkedés és a forint-euró árfolyam változása is a fogyasztói árak további emelkedésének irányába hat.

A magyar nyers tej felvásárlási árának emelkedése megjelent a főbb tejtermékek feldolgozói átadási árában is: a túró, valamint a savanyított tejtermékek 6, a tejföl 4,5, a vaj pedig közel 4 százalékkal drágult. Ugyancsak 4 százalék körüli növekedésen van túl a fogyasztói tej feldolgozói átadási ára, kivéve a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-tejet, amelynek jellemzően stagnált az ára.