Szigorú fizetési határidő jön az autósoknak, súlyos büntetések járnak a késésért

2020. február 22., 09:19

Szerző:

Alig egy hét maradt a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díjának befizetésére - hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A FBAMSZ közleményében ismerteti: annak az 1,1 millió gépjármű-tulajdonosnak - köztük több mint 700 ezer személyautó üzembentartójának -, akiknek a kgfb szerződése továbbra is január elsejei évfordulós,

az idén két nappal korábban, legkésőbb február 28-ig kell rendeznie esedékes díjrészletét.

A szigorú határidő az összeg biztosítóhoz való beérkezésére vonatkozik - figyelmeztet Papp Lajos, a FBAMSZ gépjárműszekciójának elnöke, aki azt ajánlja, csekkes és bankkártyás fizetés esetén - utóbbi átfutási ideje szintén több nap is lehet - legkésőbb szerdáig fizessék be a díjat. A banki átutalást célszerű péntek délig elindítani, azután már csak a biztosítónál történő személyes befizetés megfelelő opció, bár utóbbi esetben probléma lehet a pénteki rövidített nyitva tartás - teszi hozzá.

Ha a befizetés nem érkezik meg időben a biztosítóhoz, a határidőt követő napon törölnie kell a szerződést, a késedelmes autósnak pedig számos szankcióval kell számolnia. Így például a díjjal nem fedezett időtartamra - ebben az esetben több mint két hónapra - fedezetlenségi díjat kell fizetnie, amelynek mértéke idén személyautóknál - teljesítménytől függően -

naponta 510-1140 forint, teherautóknál pedig elérheti a napi 3940 forintot.

Ha a kgfb-szerződés díjnemfizetés miatt szűnik meg, kizárólag a korábbi biztosítónál lehet újrakötni ugyanazon biztosítási időszakra.