Szeptembertől általános tej és tejtermékdrágulás várható

2018. augusztus 4. 07:28 - szerző: 168 Óra

Áremeléseket jelentett be kereskedelmi partnereinek az utóbbi hetekben a hazai tejipar. A cégek azt tervezik, hogy szeptembertől növelik átadási áraikat – írja a növekedés.hu. A portál szerint drágítás nem csak vállalatonként lehet eltérő, hanem a beltartalmi mutatók miatt termékenként is különbözhet.

Az előrejelzések szerint a zsíros tejtermékek átadási ára – elsősorban a tejfölé és a vajé – 10-12 százalékkal, míg a többi tejféleségé – köztük például a folyadéktejeké – 5-7 százalékkal növekedhet.

A tejipari várakozások szerint a kiskereskedők elfogadják az árváltoztatásokat, így azok megjelennek a fogyasztói árakban is. A tényleges áremelkedést azonban az is befolyásolhatja, mekkora kereskedelmi haszonrés rakódik a termékekre, illetve az áfa is drágító tényező lehet, mivel nagyobb alapárra rakódik majd rá.

Fotó: pannondoktor.hu

Így egy 200 forint körüli tejterméknél legalább 20-30 forintos áremelkedésre kell számítaniuk a fogyasztóknak.

A cégek a drágítást főként azzal indokolják, hogy utóbbi időszakban áram-, gáz- és üzemanyagköltségeik jelentősen nőttek, és számukra a nagyobb bérek is pluszkiadásokat okoznak. Emellett az is valószínűsíthető, hogy az ősszel az alapanyagnak számító nyerstej árát is emelniük kell majd, mivel a tejpiacon Európa-szerte drágulási hullám kezdődött.

Az iparág szerint a klímaváltozás hatása már a tejszektorban is érezhető, mivel a forróbbá váló nyarak mind jobban megviselik a tejelő tehénállományt is. Emiatt a termelés a nyári időszakban egyre inkább csökken és a beltartalmi mutatók is romlanak. Ennek tudható be, hogy a 27-30 euró centes nyár eleji európai kilónkénti nyerstejárak mára 34-35 centre emelkedtek, és további árnövekedés sem kizárt.

A hazai tejtermelők ma átlagosan 90-91 forintot kapnak egy kilogramm tejért, de ez állításuk szerint nem tartalmaz elegendő nyereséget. A tejipari vállalatokat a forintgyengülés is a nyerstej-árak emelésére kényszerítheti, mivel az egyre vonzóbbá váló export elszívhatja előlük az alapanyagot.