Magyarországon havonta 66 ezer forintból élnek a szegények

2019. december 16., 08:39

Szerző:

Egyre nagyobb ütemben mélyül a szegénység Magyarországon, akik pedig ide tartoznak, azok egyre távolabb kerülnek attól a lehetőségtől, hogy valamikor fel tudjanak emelkedni a szegénysorból. 2018-ban a szegénységi rés már 28,9 százalékos volt az előző évi 24,1 után, miközben 2010-ben még 18,2 százalék – írja az mfor.hu a Központi Statisztikai Hivatal háztartások életszínvonalára vonatkozó adatsora alapján.

A szegénységi rés a szegénység mélységét hivatott kifejezni. Az arányszám azt mutatja meg, hogy a szegények (hivatalosan a szegénységi küszöb alatti jövedelemből élők) átlagos jövedelme milyen mértékben marad el a szegénységi küszöbtől, vagyis konkrétabban a medián átlagjövedelem 60 százalékának megfelelő összegtől.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Tavaly a KSH adatai szerint a szegénységi küszöb havi 93 312 forint volt, az előző évihez képest 11,28 százalékkal magasabb összeg.

Ennek a szegénységi rés mértékével csökkentett összege 66 345 forintra jön ki. Ez azt jelenti, hogy ennyiből él átlagosan egy szegény magyar. Az összeg egy év alatt csupán 2700 forinttal emelkedett.

Hiába emelkedik tehát az elmúlt években lendületesen a bér, abból láthatóan a szegények egyáltalán nem részesednek. A béremelkedés eredményeként ugyanis egyre magasabb szintre kerül a szegénységi küszöb, ám az ennek arányában meghatározott szegények átlagjövedelme ezt a növekedést egyáltalán nem követi.