Hiába ébredezik a hazai turizmus, Budapest évek múlva talál csak magára a szállodaszövetség elnöke szerint

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch Tamás szerint a belföldi forgalom felpörgése kihúzhatja az iparágat a bajból.

2020. május 26., 06:25

Szerző: Árpási Bence

Újraindulni látszik a belföldi turizmus a koronavírus-járvány után, jellemzően rövidtávra indultak el a foglalások

– mondta el a 168 Órának a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Flesch Tamás szerint nem jellemző, hogy a foglalók a nyárra gondolnak, noha a június-augusztusi szint is 30-40 százalékon áll.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökeFlesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke előadást tart
Fotó: Mónus Márton

„Mi azt gondoljuk, hogy a nyár belföldi turizmus szempontjából egészen elfogadható lesz.

Lehet hogy lesznek olyan helyek is – például a Balaton – ami komoly pozitív meglepetést is tartogathat magában.” – fogalmazott.

Ami a legkedveltebb helyszíneket illeti, ott nagy meglepetés nincsen:

  • Siófok
  • Hévíz
  • Eger
  • Hajdúszoboszló

Vagyis az úti célokat illetően nincs változás, ugyanazokra a helyekre indulnak el a vendégek, ahová a járvány előtt.

Flesch Tamás jelezte, ketté kell választani a vidéki és a budapesti turizmust. A fővárosban a vendégkör 95%-a külföldi, így az élet csak szeptemberben indulhat el. A teljes talpra állás ugyanakkor még várat magára. Ez

akár másfél-két év is lehet, ekkor térhet vissza az a szint, ami a járvány előtt volt

– jelentette ki.

Budapest esetében ősztől 25-30 százalékra becsülik a kihasználtságot, ami borzasztóan alacsony. Úgy számol, jövő húsvétra lehet értelmezhető szintű külföldi turizmus a fővárosban.

A belföldi turizmus pedig - ha nem is a tavalyi szintet - de egy elfogadható mértéket tud hozni és csak remélni lehet, jövőre ez még jobb lesz – értékelt Flesch Tamás. Hozzátette, ez persze függ attól is, mennyire viseli meg az emberek pénztárcáját ez a helyzet.

Koronavírus – Vendégek egy nyíregyházi szállodában Vendégek vacsoráznak a nyíregyházi hotelben 2020. május 16-án.
Fotó: Balázs Attila

Szerinte elsősorban a kisebb szálláshelyek fognak magukra találni, ezt követik majd a nagyobbak. Felhívta a figyelmet, az első 1-2 hétben is a szállodákba, hanem inkább az apartmanokba érkezett a foglalások többsége. 

Flesch Tamás szerint nem lehet pontosan megmondani, mekkora kiesést okozott a szállásadóknak a járvány.

A tavalyi évben a teljes bevétel 500 milliárd forint volt, idén talán a 250 milliárd forintot érheti el az össznyereség.

Ennek elsősorban az az oka, hogy a kereskedelmi szálláshelyek fele az Budapesten van.

Koronavírus - 4U! üzenet a szállodák ablakainak fényéből A koronavírus-járvány miatt üres budapesti Intercontinental szálloda dolgozói a szobákban úgy kapcsoltak világosságot 2020. március 30-án, hogy az a 4U!, vagyis a For You! (Érted!, Értetek!) üzenetet jelenítse meg.
Fotó: Koszticsák Szilárd

A munkaerőhelyzettel kapcsolatban azt mondta, a szállodaiparban kisebb volt a leépítések mértéke, mint a vendéglátásban.

A szállodák 60-70 százalékban megtartották munkatársaikat, amellyel már újra lehet nyitni.

A későbbi felvétel pedig nagyban függ a foglalások mértékétől, ugyanakkor Flesch Tamás optimista, szerinte a szállodák fognak munkaerőt találni.