138 milliárd állami támogatást osztottak ki eddig szállodatulajdonosoknak, ebből 90 milliárdot a NER-elit vitt haza

2020. augusztus 4., 18:29

Szerző:

Szobánként egymillió forint állami támogatásra lehetett pályázni szálláshely-tulajdonosoknak. A nyertesek között van Simicska Lajos egykori mindenható Fidesz-oligarcha, és több jelenlegi fideszes képviselő is - írta az mfor.hu.

Kedden kezdődnek a Kisfaludy 2030 program utalásai, és a hónap végéig minden jogosult megkapja a fejlesztési támogatást

- közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A 16 ezer jelentkező közül 14 ezren jogosultak támogatásra. A pályázathoz hasonlóan az elszámolás is egyszerűsített lesz, de tájékoztató videó is segíti az érintetteket - írták.

A május 25-én meghirdetett Kisfaludy 2030 szobánként 1 millió forintos fejlesztési támogatást biztosít a legfeljebb 8 szobás szálláshelyek tulajdonosainak. A program keretösszegét korábban 60 milliárd forintban határozták meg. A fejlesztéseket 2020 végéig kell befejezniük a nyerteseknek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2017-ben indította a Kisfaludy programot, amelynek lényege, hogy 2030-ig 300 milliárd forintot költenek szálláshelyfejlesztésre. Vissza nem térítendő támogatásról van szó, a pénz egyik felét az Európai Unió adja, a másikat az adófizetők állják. A bútorcserétől a napelemig lényegében bármire lehet költeni, akár szauna-, és medenceépítésre is.

Az már korábban kiderült, hogy a program legnagyobb, milliárdos nyertesei kormányközeli tulajdonosi körhöz köthetők. Javarészt ilyen milliárdosok érdekeltségei között osztottak szét például 83 milliárd forintot május végén is, miközben a koronavírus miatt a forgalom összezuhant, az egész szektor máig kormányzati segítségre vár.

Simicska Lajos
Fotó: Magyar Narancs/Németh Dániel

Szálloda- és mólófejlesztésre eddig az országban 138 milliárd forintot hagytak jóvá. Ebből 90 milliárdot, azaz a megítélt források kétharmadát a NER-elit vitte el.

A most megítélt támogatások is szolgáltattak meglepetéssel.

Simicska Lajosnak, a Fidesz volt pártpénztárnok a cége, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. is nyert 8 millió forintot a pályázaton, de két fideszes országgyűlési képviselő, Becsó Károly és Becsó Zsolt cégének is jutott 4 millió forint egy hollókői panzióra.

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő badacsonyi panzióját is közpénzből fejleszthetik, ahogy Simicska, ő is 8 millió forintot nyert a pályázaton.